Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Constanța cu expoziții de fotografie și colinde

108398

Articole de la același autor

În weekend i-am sărbătorit pe ei, pe oamenii de lângă noi care suferă de diferite dizabilităţi, atât mentale, cât şi fizice. Cu toate acestea, nu sunt doar minunaţi, ci şi talentaţi. Ca urmare, în data de 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, s-a cântat, s-a dansat, într-un cuvânt - a fost o zi specială, asezonată şi cu colinde, în contextul în care sărbătorile de iarnă bat încet-încet la uşă.



Pe scurt, li s-a arătat tuturor cât de valoroși sunt, mai ales că ei înşişi sunt povești despre curaj, determinare și putere. În acest sens, menţionăm că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa contribuie constant la îmbunătăţirea gradului de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi, prin derularea unor proiecte ce vizează închiderea centrelor cu o capacitate de peste 50 de locuri şi construirea de Locuinţe de Protejate şi Centre de Zi pentru recuperare, în mai multe localităţi de pe raza judeţului Constanţa.



Scopul proiectelor este, printre altele, de a aduce persoanele cu dizabilităţi cât mai aproape de societate, dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă astfel încât acestea să participe la viaţa comunităţii.

Pentru aceste persoane a fost organizată sâmbătă, 3 decembrie, cea de-a doua activitate din cadrul proiectului „Prietenii Naturii”. Evenimentul a presupus realizarea expoziţiei de fotografie cu tema „Natura, prietena mea”, cu ajutorul copiilor diagnosticați cu autism. La rândul lor, beneficiarii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă „Armonia” Negru Vodă s-au bucurat, şi ei, de noi clipe frumoase. Încă o dată, ei au demonstrat că normalitatea este doar un mit. Astfel, cu sinceritate în gânduri și gesturi, micile bucurii sunt cele care contează cu adevărat pentru ei, iar dizabilitatea nu i-a împiedicat să își trăiască viața la adevăratul potențial, mereu convinși că frumusețea stă în ochii privitorului.





Jocuri de societate la Centrul de Îngrijire și Asistență Poarta Albă


Tot de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, beneficiarii din cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Poarta Albă au participat la activități şi jocuri de societate. Totodată, ei au făcut bradul şi s-au pregătit pentru sărbătorile de Crăciun. Pe această cale, reamintim că, odată cu ratificarea Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, România a pășit ferm pe calea reformelor cuprinzătoare în acest domeniu, asumându-și responsabilitatea protejării intereselor acestei categorii a populației.



În acest sens, dezinstituționalizarea este un obiectiv pe care ţara noastră și l-a asumat ca stat parte la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În urma ratificării Convenției, România și-a asumat obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a garanta integrarea în comunitate a tuturor persoanelor cu dizabilități, inclusiv a celor care trăiesc pe termen lung în instituții rezidențiale, asigurând locuri de reședință alese în mod liber de către persoanele cu dizabilități, precum și acces la o gamă largă de servicii de sprijin la domiciliu, rezidențiale și alte servicii în comunitate, inclusiv asistența personală necesară. Potrivit Convenției, viața independentă constituie un drept fundamental al omului, esențial pentru dezvoltarea identității personale și realizarea potențialului uman, care nu se limitează doar la abilitatea de a desfășura activitățile zilnice pe cont propriu, ci, în primul rând, este strâns legat de libertatea de a alege și de a deține controlul propriei vieți. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5036 secunde