Microsoft trece la ADN pentru a stocarea volumelor mari de date

650
Microsoft trece la ADN pentru a stocarea volumelor mari de date - micro-1461949208.jpg

Articole recomandate

Microsoft a anunțat în cursul acestei săptămâni un parteneriat cu compania Twist Bioscience pentru stocarea de informații în format digital în molecule de ADN, un pas logic spre viitor în condițiile în care, conform Microsoft, mijloacele actuale de stocare sunt ineficiente și insuficiente pentru volumul din ce în ce mai mare de date pe care le generăm, informează agerpres.ro.



Compania Twist Bioscience a pus la dispoziția Microsoft lanțuri de 10 milioane de oligonucleotide de ADN pentru a începe testarea modalităților de stocare a informației digitale pe acest suport "preistoric". La fel ca și calculatoarele, moleculele de ADN codifică informația în niște unități de stocare, patru în cazul ADN-ului, denumite nucleotide — A, C, G și T — în locul sistemului binar, format din 0 și 1 cu care operează calculatoarele. Catenele lungi de ADN sunt alcătuite din secvențe de nucleotide aranjate într-o anumită ordine ce reprezintă o anumită informație.

Spre deosebire de sistemele electronice de stocare a datelor de care dispunem în prezent, care necesită mentenanță periodică și ocupă mult spațiu, ADN-ul a demonstrat că poate păstra informația intactă timp de mii de ani și este extraordinar de compact. Conform specialiștilor, toate informațiile digitale existente în prezent ar putea fi stocate în mai puțin de 20 de grame de ADN.

Obiectivul celor două companii este de a dezvolta metode practice și scalabile de a codifica informații digitale în lanțuri ADN. Atât timp cât va exista viață pe Pământ construită din ADN, va exista mereu o formă sau alta de tehnologie pentru citirea ADN-ului, fiind asigurată astfel recuperarea datelor stocate în acest mod. În curând orice calculator personal, laptop, tabletă sau smartphone ar putea fi dotat cu funcții de secvențiere și sinteză a ADN-ului, făcând posibilă stocarea și transferul informațiilor înscrise în ADN.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5903 secunde