Biden vizitează Florida, devastată de uraganul Ian şi fief al unui adversar feroce

86
Biden vizitează Florida, devastată de uraganul Ian şi fief al unui adversar feroce - fondbiden-1664983500.jpg

Articole de la același autor

Joe Biden se deplasează joi în Florida, unde uraganul Ian a semănat moarte şi distrugere, cu intenţia fermă de a lăsa temporar deoparte diviziunile politice, în acest stat condus de unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai săi, notează AFP.

Preşedintele american şi soţia sa, Jill Biden, urmează să sosească în jurul orei 18.45 GMT la Fort Myers, în sud-vestul statului, exact acolo unde uraganul a atins ţărmul şi a făcut cele mai multe ravagii.

Cuplul prezidenţial va trece în revistă situaţia într-un zbor cu elicopterul, înainte de a se întâlni cu responsabili politici locali, apoi cu rezidenţi afectaţi de dezastru, în timp ce operaţiunile de salvare continuă şi începe un proces de reconstrucţie foarte lung.

Lovită miercurea trecută de Ian, un uragan de categoria 4, Florida îşi numără în continuare morţii şi evaluează pagubele considerabile făcute de una dintre cele mai violente furtuni din istoria recentă a Americii.

Bilanţul oficial era marţi de 76 de morţi (72 în Florida şi 4 în Carolina de Nord), dar media americane numără de partea lor peste o sută de morţi, în timp ce salvatorii sunt încă la lucru în cartiere scufundate în apă.

Sute de mii de locuitori din Florida erau încă fără curent electric marţi, iar autorităţile au spus că vor trebui luni de zile şi 50 de miliarde de dolari, chiar mai mult, pentru a reconstrui zonele de coastă devastate.

Dacă Joe Biden dă dovadă de toată empatia sa naturală în astfel de ocazii, atmosfera ar putea fi, totuşi, puţin tensionată atunci când va fi alături de guvernatorul Ron DeSantis, stea în ascensiune a Partidului Republican şi critic deosebit virulent al preşedintelui democrat.


„Vor exista multe ocazii pentru a dezbate diferenţele dintre preşedinte şi guvernator. Dar acum nu este momentul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Este a doua vizită de acest tip într-o săptămână pentru preşedintele american: el a mers luni în Puerto Rico, teritoriu american din Caraibe devastat de un alt uragan, Fiona.

Numele lui Ron DeSantis, 44 de ani, apare adesea pe listele potenţialilor pretendenţi republicani la alegerile prezidenţiale din 2024.


Guvernatorul Floridei, partizan al unei linii dure în ceea ce priveşte imigraţia şi foarte conservator în problemele sociale, face în mod regulat oamenii să vorbească despre el prin declaraţiile şi deciziile sale controversate.

Recent, el a trimis migranţi cu avionul la Washington şi spre un loc de vacanţă popular pentru elita democrată, Martha's Vineyard. Casa Albă a criticat ceea ce a considerat a fi o manevră politică crudă.

În martie, senatul statului Florida a aprobat o lege controversată care interzice predarea în şcolile primare publice a subiectelor privind identitatea de gen şi orientarea sexuală, o decizie care, potrivit criticilor săi, i-ar putea prejudicia pe tinerii din comunitatea LGBT.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6384 secunde