Liz Truss şi Joe Biden, de acord să protejeze pacea în Irlanda de Nord

101
Liz Truss şi Joe Biden, de acord să protejeze pacea în Irlanda de Nord - trussbiden-1662557736.jpg

Articole de la același autor

Premierul britanic, Liz Truss, şi preşedintele american, Joe Biden, au căzut de acord asupra importanţei protejării păcii în Irlanda de Nord, în cursul primei lor conversaţii telefonice, a anunţat Downing Street, notează AFP.

În fruntea diplomaţiei britanice, Liz Truss introdusese o lege revenind asupra dispoziţiilor vamale din cadrul statutului post-Brexit al Irlandei de Nord, cu riscul declanşării unui război comercial cu Bruxellesul.

Liz Truss, care i-a succedat lui Boris Johnson, i-a spus preşedintelui Biden că aşteaptă cu nerăbdare să acţioneze în strânsă legătură cu Washingtonul pentru a aborda provocările comune, a declarat o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

Printre acestea se numără problemele economice extreme declanşate de războiul preşedintelui rus Putin, a adăugat ea, potrivit unei relatări a conversaţiei lor.


Discuţia telefonică a avut loc pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la atitudinea lui Liz Truss, care, în cursul anului în care a fost ministru de Externe, a văzut tensiuni post-Brexit apărând în Irlanda de Nord şi afectând legăturile Regatului Unit cu Bruxellesul, Dublinul şi Washingtonul.

Joe Biden, care are rădăcini irlandeze, a criticat politica de Brexit a Marii Britanii sub conducerea lui Boris Johnson, cu care a avut o relaţie lipsită de căldură.

Preşedintele american a avertizat înainte de alegerea sa în 2020 că, dacă Brexitul va afecta Acordul de Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt la 30 de ani de violenţă în Irlanda de Nord, nu va aproba niciun acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3677 secunde