Liz Truss şi Joe Biden, de acord să protejeze pacea în Irlanda de Nord

75
Liz Truss şi Joe Biden, de acord să protejeze pacea în Irlanda de Nord - trussbiden-1662557736.jpg
Premierul britanic, Liz Truss, şi preşedintele american, Joe Biden, au căzut de acord asupra importanţei protejării păcii în Irlanda de Nord, în cursul primei lor conversaţii telefonice, a anunţat Downing Street, notează AFP.

În fruntea diplomaţiei britanice, Liz Truss introdusese o lege revenind asupra dispoziţiilor vamale din cadrul statutului post-Brexit al Irlandei de Nord, cu riscul declanşării unui război comercial cu Bruxellesul.

Liz Truss, care i-a succedat lui Boris Johnson, i-a spus preşedintelui Biden că aşteaptă cu nerăbdare să acţioneze în strânsă legătură cu Washingtonul pentru a aborda provocările comune, a declarat o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

Printre acestea se numără problemele economice extreme declanşate de războiul preşedintelui rus Putin, a adăugat ea, potrivit unei relatări a conversaţiei lor.


Discuţia telefonică a avut loc pe fondul îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la atitudinea lui Liz Truss, care, în cursul anului în care a fost ministru de Externe, a văzut tensiuni post-Brexit apărând în Irlanda de Nord şi afectând legăturile Regatului Unit cu Bruxellesul, Dublinul şi Washingtonul.

Joe Biden, care are rădăcini irlandeze, a criticat politica de Brexit a Marii Britanii sub conducerea lui Boris Johnson, cu care a avut o relaţie lipsită de căldură.

Preşedintele american a avertizat înainte de alegerea sa în 2020 că, dacă Brexitul va afecta Acordul de Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt la 30 de ani de violenţă în Irlanda de Nord, nu va aproba niciun acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2374 secunde