DEZASTRU ECOLOGIC: 150 de tone de ulei industrial au ajuns în Marea Neagră după distrugerea barajului Kahovka

216

Articole de la același autor

Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina este un dezastru de mediu, care evoluează rapid într-o catastrofă ecologică pe termen lung, se arată într-o analiză Associated Press (AP) publicată duminică.


Aceasta afectează apa potabilă, sursele de hrană și ecosistemele care ajung în Marea Neagră, potrivit AP.


De la distrugerea barajului, marți, apele au transportat 150 de tone de ulei industrial în Marea Neagră.


Zeci de mii de parcele de pământ au fost inundate și altele vor urma, spun experții consultați de agenția de știri, care estimează că generații întregi vor fi afectate.


Drenarea lacului de acumulare Kahovka creează un viitor incert pentru regiunea din sudul Ucrainei, care a fost o câmpie aridă până la îndiguirea râului Nipru cu 70 de ani în urmă.


Barajul Kahovka a fost ultimul dintr-un sistem de șase baraje construite pe Nipru (care curge din Belarus până la Marea Neagră) în epoca sovietică.


Pentru fiecare casă și fermă inundată acum, există echivalentul în “câmpuri peste câmpuri de cereale, fructe și legume nou plantate ale căror canale de irigare se usucă. Mii de pești au rămas fără apă pe terenuri de noroi. Păsările și-au pierdut cuiburile și sursele de hrană. Nenumărați copaci și plante au fost înecate”, arată analiza.


Petele de culoarea curcubeului acoperă pe suprafețe întinse apele tulburi și calme din jurul Hersonului.


Ministerul Agriculturii din Ucraina estimaează că 10.000 de hectare de teren agricol sunt sub ape, pe teritoriul provinciei Herson controlat de Ucraina și „de multe ori mai mult decât atât” pe teritoriul ocupat de Rusia.


Fermierii ucraineni sunt diperați o dată cu dispariția lacului de acumulare. Primarul satului Maryinske, Dmytro Neveselyi a declarat că toată lumea din comunitate, adică 18.000 de oameni, va fi afectată în câteva zile de lipsa apei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4144 secunde