Donald Tusk îi cere preşedintelui Poloniei să acţioneze rapid pentru formarea noului guvern

237
Donald Tusk îi cere preşedintelui Poloniei să acţioneze rapid pentru formarea noului guvern - 1-1697621735.jpg

Articole de la același autor

Liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, i-a cerut preşedintelui Andrzej Duda să decidă rapid pe cine nominalizează ca prim-ministru în urma alegerilor parlamentare de duminică, transmite agenţia DPA.

„Lumea aşteaptă primele decizii, care sunt consecinţele acestor alegeri”, a insistat Tusk într-un mesaj video distribuit pe Facebook. El a afirmat că partidele pe care le-a numit învingătoare sunt „în contact permanent şi gata să preia guvernarea în orice moment”.

Împreună, KO - Coaliţia Civică a lui Tusk, de orientare liberală - şi alte două formaţiuni de opoziţie dispun de majoritatea în parlamentul de la Varşovia, arată rezultatele definitive ale alegerilor.

Cele mai multe voturi, insuficiente însă pentru o majoritate, le-a obţinut actualul partid de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere din 2015. Acesta nu este cotat cu şanse realiste de a se alia cu alte formaţiuni pentru a guverna în continuare.

Cutuma politică poloneză este ca prima nominalizare ca şef al guvernului să fie din partidul cu cel mai mare procentaj la alegeri, însă nu există o prevedere legală în acest sens. Duda, provenit din tabăra PiS, are libertatea de a decide pe cine desemnează ca premier, însă dacă formula guvernamentală respectivă nu este aprobată de parlament, deputaţii urmează să numească un alt candidat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2567 secunde