Varşovia confirmă: Racheta care a omorât doi civili în Polonia în 2022 era ucraineană

159
Varşovia confirmă: Racheta care a omorât doi civili în Polonia în 2022 era ucraineană - 1-1695972680.jpg

Articole de la același autor

Racheta care, în noiembrie 2022, a omorât doi civili în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană, şi nu rusă, a confirmat ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, potrivit agenţiei AFP.

Explozia nefericită de la o instalaţie de uscare a cerealelor, lângă o şcoală, la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ucraina, a avut loc într-un moment în care Rusia efectua lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene din întreaga ţară.

„Ancheta efectuată de procurorii polonezi a condus la opinia fără echivoc că această rachetă era ucraineană”, a declarat Zbigniew Ziobro, care deţine şi funcţia de procuror general al Poloniei. „Având în vedere de unde a fost trasă şi de către ce unitate militară, a fost o rachetă ucraineană”, a adăugat el, indicând în acelaşi timp că a fost un proiectil „de fabricaţie sovietică, rusă”.

Ziobro şi-a exprimat regretul, în acelaşi timp, că „de luni de zile nu a avut nicio cooperare în această chestiune cu Kievul”.

Căderea rachetei asupra satului polonez a stârnit temeri pentru un moment că NATO va fi atrasă în conflict şi că va exista o escaladare majoră a războiului din Ucraina, deoarece Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice. După o perioadă de întrebări privind originea şi riscurile escaladării, Varşovia a considerat în cele din urmă atunci „foarte probabil” că a fost un „accident nefericit” al unui proiectil ucrainean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0691 secunde