Lituania propune utilizarea capacităţilor statelor baltice pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene

88
Lituania propune utilizarea capacităţilor statelor baltice pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene - 1-1690276014.jpg

Articole de la același autor

Guvernul lituanian a cerut Uniunii Europene să ţină cont mai mult de capacităţile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene, după recenta retragere a Rusiei dintr-un acord care a permis transportul acestora prin Marea Neagră, relatează agenţia AFP.

Într-o scrisoare adresată comisarilor europeni, trei miniştri lituanieni au considerat că infrastructurile acestor ţări pot servi ca o rută alternativă viabilă şi fiabilă pentru tranzitul de produse ucrainene, inclusiv al cerealelor.

Potrivit miniştrilor, infrastructurile baltice au o capacitate anuală combinată de 25 de milioane de tone numai pentru cereale.

Acordul internaţional privind transportul de cereale pe Marea Neagră a permis, la rândul sau, exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale şi al altor produse alimentare timp de peste un an, potrivit ONU.

Pentru a exploata potenţialul rutei alternative pe care o propun, miniştrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la graniţa polono-ucraineană şi de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Săptămâna trecută, cinci ţări vecine Ucrainei, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România, au cerut Uniunii Europene să le permită prelungirea după 15 septembrie a restricţiilor pe care le-au impus importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja fermierii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4845 secunde