NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului și îndeamnă la reținere

103
NATO condamnă atacul Iranului împotriva Israelului și îndeamnă la reținere - nato-1713108282.jpg

Articole de la același autor

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) condamnă escaladarea Iranului care a întreprins sâmbătă un atac fără precedent împotriva Israelului şi îndeamnă la reţinere, pentru ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil, a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a Alianţei, informează AFP.

"Condamnăm escaladarea Iranului în timpul nopţii, îndemnăm la reţinere şi urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei. Este esenţial ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil", a subliniat purtătoarea de cuvânt, Farah Dakhlallah, într-un comunicat.

Iranul a lansat în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, ca răspuns la un bombardament împotriva consulatului său la Damasc.

Israelul şi ţările aliate "au dejucat" atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat "99% dintre tirurile" cu rachete şi drone, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, informează AFP şi dpa.

"Atacul iranian a fost dejucat (...). Am interceptat 99% dintre tirurile asupra Israelului", a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, după un atac masiv întreprins de Iran, în timpul căruia acesta a lansat peste 200 de drone şi rachete în direcţia Israelului.

Nicio dronă, nicio rachetă "nu a pătruns pe teritoriul Israelului", în timp ce doar câteva rachete balistice "au pătruns şi au lovit uşor baza de la Nevatim", a continuat contraamiralul. "Baza este în continuare activă şi pistele sunt utilizate pentru aterizări şi decolări", a subliniat el.

"Împreună cu SUA şi alţi parteneri, am reuşit să apărăm teritoriul statului Israel", a declarat la rândul său ministrul apărării israelian Yoav Gallant, precizând că "au fost cauzate foarte puţine pagube", acesta fiind "rezultatul operaţiunilor remarcabile ale forţelor de apărare israeliene".

"Campania nu s-a încheiat încă", a amintit ministrul, după ce a avut o reuniune de urgenţă cu responsabili ai apărării israeliene.

Iranul amenință în continuare

Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul întreprins în timpul nopţii împotriva Israelului şi-a atins toate obiectivele, precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene. El a afirmat că cele două ţinte principale au fost centrul de informaţii care le-a furnizat sioniştilor informaţiile necesare pentru atacul ce a distrus la 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc, precum şi baza aeriană de la Novatim, de unde au decolat avioanele F-35 care au bombardat consulatul.

La rândul său, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat, ieri, că reacţia ţării sale va fi "mult mai puternică" în caz de "comportament imprudent" al Israelului, după atacul iranian fără precedent întreprins în timpul nopţii, informează AFP.

"Pedepsirea agresorului a fost realizată", a anunţat Raissi într-un comunicat, adăugând că "dacă regimul sionist sau susţinătorii săi dau dovadă de un comportament imprudent, ei vor primi un răspuns decisiv şi mult mai puternic".

Represaliile de sâmbătă constituie primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0105 secunde