O expoziţie controversată cu artefacte antice greceşti, inaugurată la Atena

94
O expoziţie controversată cu artefacte antice greceşti, inaugurată la Atena - expozitie-1667571277.jpg

Articole de la același autor

Un număr de 15 artefacte antice greceşti din colecţia privată de artă cicladică a unui miliardar din Statele Unite au fost expuse pentru prima dată la Atena, în virtutea unui acord care a stârnit controverse în Grecia, informează Reuters.

Antichităţile cicladice, despre care Grecia spune că sunt capodopere de valoare arheologică unică, au ajuns la Atena în urma unui acord încheiat între Grecia şi Muzeul Metropolitan de Artă din New York, vizând repatrierea a 161 de artefacte colecţionate de-a lungul timpului de antreprenorul şi filantropul Leonard N. Stern.


În discursul rostit cu prilejul unei ceremonii desfăşurate în ajunul inaugurării publice a expoziţiei, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că este cu adevărat o zi specială pentru viaţa culturală a ţării, descriind operele de artă ca fiind antichităţi nepreţuite, de o frumuseţe rară, care se întorc acasă.


După ce au fost expuse timp de un an la Cycladic Museum din Atena, cele 15 artefacte, cele mai importante din colecţie, vor fi expuse la New York începând cu 2024 timp 25 de ani. Vor fi restituite gradual Greciei.

Colecţia Stern conţine circa 161 de lucrări create în Insulele Ciclade din Marea Egee, în principal în perioada timpurie a Epocii Bronzului. Ministrul Culturii din Grecia spune că multe dintre obiectele din colecţie, care includ figurine şi vaze, sunt considerate extrem de rare sau exemple unice de artă şi tehnică ale civilizaţiei cicladice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9164 secunde