Operațiune de mare amploare a EUROPOL. Vizată este și România

166
Operațiune de mare amploare a EUROPOL. Vizată este și România - opeureka-1683122011.jpg

Articole de la același autor

O operaţiune de mare anvergură a poliţiei europene care a vizat mafia calabreză, temuta ‘Ndrangheta, a dus miercuri la arestarea a 132 de persoane, percheziţii şi la confiscări de bunuri în zece ţări, printre care Italia, Germania, Franţa, dar şi România, informează AFP.


Aceasta este „lovitura cea mai dură dată până acum organizaţiei criminale italiene”, a subliniat Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii.


Celelalte ţări vizate de această operaţiune, denumită Eureka, sunt Portugalia, Slovenia şi Belgia, iar în America Latină - Brazilia şi Panama, a precizat Europol, care a coordonat poliţiile implicate.


‘Ndrangheta domină piaţa de cocaină din Europa, unde ea este de asemenea implicată în afaceri de spălare de bani, de corupţie şi de violenţă.


Ancheta a confirmat de asemenea existenţa unor importante fluxuri de droguri între America de Sud şi Europa, gestionate în special de clanul San Luca din Calabria, în tocul "cizmei italiene".


Familiile aflate în fruntea acestei reţele criminale sunt de asemenea implicate de decenii în violenţe prin care îşi dispută această piaţă foarte rentabilă, violenţe ce au culminat cu masacrul de la Duisburg, în Germania, în 2007.


În cadrul acestor investigaţii, lansate la nivel european în urmă cu peste trei ani, autorităţile italiene şi belgiene au putut să atribuie mafiei 'Ndrangheta importul şi traficul a aproape 25 de tone de cocaină, pentru o perioadă datând din octombrie 2019 până în ianuarie 2022.


Banii proveniţi din acest trafic abundent a fost reinvestit, între altele, în sectorul imobiliar, în hoteluri, restaurante şi supermarketuri, în special în Germania, Belgia, Italia, Portugalia, Brazilia, Uruguay şi Argentina.


Peste 2.700 de poliţişti au fost mobilizaţi pe teren pentru această operaţiune lansată miercuri în zori, dintre care 1.400 numai în Italia.


În Germania, au fost întreprinse circa o sută de percheziţii, potrivit autorităţilor landurilor Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi Saarland.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.954 secunde