Rușii asediază Harkov, Kiev și amenință că vor ataca Mariupol de pe mare

78
Rușii asediază Harkov, Kiev și amenință că vor ataca Mariupol de pe mare - fondrazboitragedie-1650290644.jpg

Articole de la același autor

Războiul din Ucraina continuă cu atacuri în Harkov, Kiev și Mariupol. Orașul-port de la Marea Azov se mai bazează doar pe militarii baricadați în combinatul de oțel, care au refuzat să se predea, așa cum au cerut trupele ruse care controlează orașul. În uzină s-ar afla între 2.000 și 2.500 de militari și voluntari, dar și mulți civili - majoritatea copii. Aceștia din urmă s-ar fi refugiat acolo, unde speră să fie la adăpost de bombardamentele care le-au distrus orașul, anunță poliția din Mariupol.

Armata Moscovei atacă fără oprire Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în care populația majoritară este de etnie rusă. Guvernatorul din Lugansk a cerut oamenilor să plece urgent din zonă.


Unii dintre cei mai bogați oameni născuți în Rusia cer Occidentului să nu-i mai considere ruși. Printre ei se numără fondatorul companiei Telegram și cofondatorul băncii digitale Revolut. Este vorba despre miliardari care s-au stabilit în alte țări și care au și alte cetățenii. Fie că le este frică de sancțiunile economice, fie că s-au opus dintotdeauna regimului de la Kremlin, ei solicită acum public să nu fie numiți ruși.


Forbes, revistă americană celebră pentru topurile sale cu miliardari, a relatat recent despre câteva astfel de exemple, precizând că de la anexarea Crimeei în 2014 și invadarea Ucrainei, în februarie, 34 de miliardari ruși au fost sancționați de SUA, Marea Britanie sau Uniunea Europeană. Autoritățile le-au înghețat activele, le-au sechestrat super iahturile și le-au imobilizat avioanele la sol, iar Forbes a observat o tendință în creștere în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni: mulți miliardari, chiar dacă mai păstrează legături cu Rusia, nu vor să fie numiți ruși.


În jur de 40 de marinari ruși au murit, mai mulți sunt dați dispăruți și mulți alții au fost răniți în evenimentele care au dus, joia trecută, la scufundarea navei de război „Moskva”, relatează publicația rusă independentă „Novaia Gazeta Europa”, citând-o pe mama unui marinar aflat la bord.


Mama citată de „Novaia Gazeta” a declarat că fiul ei i-a spus într-un apel telefonic că nava „Moskva” a fost lovită de trei rachete venite dinspre uscat, de pe teritoriul ucrainean, relatează BBC.

„M-a sunat și plângea din cauza a ceea ce a văzut. A fost terifiant”, a povestit ea, adăugând că ea însăși a așteptat îngrozită vești despre fiul ei.


El i-a spus că nu vrea să îi dea detalii, pentru că ceea ce a văzut a fost oribil. Mulți dintre răniți și-au pierdut membrele din cauza exploziilor.


„Novaia Gazeta” nu menționează numele marinarului sau al mamei sale, pentru a-i proteja, dar spune că are dovezi că marinarul a servit într-adevăr pe „Moskva”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5733 secunde