Patru săptămâni de război în Ucraina. Explozii puternice în Harkov

86
Patru săptămâni de război în Ucraina. Explozii puternice în Harkov - fondrazboisaptamana4-1647957348.jpg

Articole de la același autor

Războiul din Ucraina se apropie de finalul celei de-a patra săptămâni. Rusia nu pare să fi făcut progrese majore, spun analiștii militari, deși continuă să bombardeze principalele orașe ale țării pe care a invadat-o.

În cursul nopții de luni spre marți, s-au auzit explozii puternice în Harkov. Singura victorie pe care o poate revendica Moscova, deocamdată, este blocarea accesului Ucrainei la Marea Azov. Însă nu a obținut controlul asupra Mariupolului, deși au distrus mare parte din oraș. Doar 3.000 de oameni au putut fi evacuați ieri de acolo, în timp ce trupele ruse au deschis din nou focul asupra coridorului umanitar. În Harkov, un supraviețuitor al Holocaustului a fost ucis de o explozie, în timp ce în Kiev opt oameni au murit după ce un centru comercial a fost bombardat. În Herson, singurul mare oraș cucerit, militarii ruși au deschis focul asupra ucrainenilor care protestau.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, insistă cu privire la necesitatea unei întâlniri, sub orice formă ar fi, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a opri războiul din Ucraina.

„Cred că fără această întâlnire este imposibil să înţelegem pe deplin la ce sunt dispuşi ei (ruşii) pentru a opri războiul”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Suspilne, media regională de stat ucraineană, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski, pentru care, după cum a subliniat recent, fără negocieri, războiul nu va fi oprit, s-a pronunţat în repetate rânduri pentru o întâlnire la vârf cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, dar apelul său de luni este deosebit de insistent.

Mai multe runde de discuţii au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă între delegaţiile rusă şi ucraineană de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

Rusia a declarat că armata sa a capturat un număr de peste 500 de soldaţi ucraineni ca prizonieri de război.

Rusia a trimis Crucii Roşii Internaţionale documente care să faciliteze un schimb cu militari ruşi capturaţi de ucraineni, a afirmat luni comisarul pentru drepturile omului al Kremlinului, Tatiana Moskalkova, la postul de stat RT.

„Aceştia sunt prizonieri ucraineni pe care suntem pregătiţi să-i schimbăm”, a spus ea. Ucraina a vorbit ultima dată despre mai mult de 560 prizonieri de război ruşi. Săptămâna trecută, primarul răpit al oraşului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat în schimbul a nouă soldaţi ruşi, aminteşte dpa.

Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis că forțele ruse au stocuri de muniție și alimente pentru cel mult trei zile.

Forțele ruse au rezerve de combustibil pentru trei zile, potrivit sursei citate.

În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene Ucrainene au lovit nouă ținte aeriene rusești - o aeronavă, șase drone și două elicoptere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5847 secunde