SUA îşi întăresc dispozitivul militar în Orientul Mijlociu cu sisteme THAAD şi baterii Patriot

141
SUA îşi întăresc dispozitivul militar în Orientul Mijlociu cu sisteme THAAD şi baterii Patriot - 1-1697961029.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite ale Americii au anunţat o întărire a prezenţei lor militare în Orientul Mijlociu din cauza „escaladărilor recente ale Iranului şi forţelor sale complice în regiune”, transmite agenţia AFP.

Un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine (THAAD), precum şi mai multe baterii de rachete sol-aer Patriot vor fi desfăşurate în întreaga regiune, a anunţat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat de presă.

Austin a adăugat că „forţe militare suplimentare vor fi plasate în stare de pre-desfăşurare, pentru a creşte gradul de pregătire şi capacitatea de a răspunde cât de repede este necesar”.

„Aceste măsuri vor consolida eforturile regionale de descurajare, vor spori protecţia forţelor americane în regiune şi vor contribui la apărarea Israelului”, a explicat Austin, precizând că va continua să „evalueze nevoile dispozitivului american din regiune şi va lua în calcul desfăşurarea de resurse suplimentare, dacă este necesar”.

Şeful Pentagonului a anunţat că a luat această decizie după discuţii cu preşedintele Joe Biden, dar nu a menţionat numărul de militari americani suplimentari care vor fi dislocaţi.

SUA are deja două portavioane şi grupuri de atac în estul Mediteranei şi circa 2000 de puşcaşi marini, a căror prezenţă se doreşte a acţiona ca factor de descurajare după atacul terorist comis în Israel de Hamas.

Peste 1.400 de oameni au fost ucişi pe teritoriul israelian de membri ai Hamas într-un atac fără precedent în 7 octombrie, în majoritate civili, care au fost împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi în prima zi a atacului lansat dinspre Fâşia Gaza de gruparea militantă palestiniană.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 1.500 de luptători Hamas au fost ucişi în contraofensiva care a permis Israelului să recâştige controlul asupra zonelor atacate.

Redesfăşurarea de echipament şi personal militar are loc la doi ani după ce administraţia Biden a retras sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Mijlociu, invocând la acea vreme o reducere a tensiunilor cu Iranul.

Patriot, considerat cel mai performant sistem de apărare antiaeriană al SUA, este de obicei indisponibil, aliaţi din întreaga lume concurând pentru a-l obţine. Sistemul THAAD dispune de un radar puternic. Desfăşurarea de către SUA a acestui sistem în Coreea de Sud, în 2016, a înfuriat China, care considera că ar putea supraveghea spaţiul său aerian. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4417 secunde