Summit crucial între preşedintele sud-coreean şi premierul nipon

124
Summit crucial între preşedintele sud-coreean şi premierul nipon - 1-1678960408.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a sosit, joi, 16 martie, în Japonia pentru un summit considerat crucial între Tokyo şi Seul, care încearcă să-şi atenueze tensiunile istorice în faţa provocărilor de securitate reprezentate de Beijing şi Phenian în regiunea Asia-Pacific, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Coreea de Nord a marcat de altfel această vizită în felul său caracteristic, lansând o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în Marea Japoniei cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui sud-coreean la Tokyo.

Vizita de stat, care durează două zile, este cel mai important summit dintre Tokyo şi Seul din ultimii 12 ani şi vine în continuarea planului anunţat săptămâna trecută de guvernul lui Yoon de a-i despăgubi pe sud-coreenii supuşi muncii forţate de către Japonia în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Deşi nu implică participarea financiară directă a guvernului de la Tokyo, vizita ar putea marca reluarea „navetei diplomatice” dintre cei doi vecini. Ea ar putea fi urmată de o invitaţie către Yoon din partea prim-ministrului japonez Fumio Kishida la summitul G7 din mai de la Hiroshima, apoi de o deplasare a acestuia din urmă la Seul.

Preşedintele sud-coreean a făcut din restabilirea relaţiilor cu Tokyo o prioritate absolută, la alegerea sa, în urmă cu un an. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4865 secunde