Preşedintele Recep Tayyip Erdogan:

„Turcia va menţine veto-ul asupra intrării Suediei în NATO cât timp obiecte sacre sunt atacate”

184
„Turcia va menţine veto-ul asupra intrării Suediei în NATO cât timp obiecte sacre sunt atacate” - 1-1692689242.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a declarat că intrarea Suediei în NATO, căreia Ankara i se opune prin veto, va depinde de faptul dacă ţara nordică îşi îndeplineşte angajamentele şi, mai ales, de încetarea arderii publice a Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, transmite agenţia EFE.

„În primul rând, Suedia trebuie să preia controlul străzilor din Stockholm. Dacă nu vă asumaţi acel control, de continuaţi să atacaţi obiectele noastre cele mai sacre, atunci scuzaţi-mă, dar...”, a avertizat preşedintele Recep Erdogan într-o discuţie cu jurnaliştii turci, în avionul cu care s-a întors de la Budapesta, şi publicată de ziarul „Hurriyet”.

Atât grupuri scandinave de extremă dreaptă, cât şi imigranţi irakieni care se opun islamului au ars public exemplare ale Coranului în ultimele luni.

Deşi cel mai controversat punct al relaţiilor dintre Ankara şi Stockholm este ceea ce Turcia consideră permisivitatea Suediei în faţa protestelor simpatizanţilor gherilei kurde, profanările cărţii sfinte a musulmanilor au crescut şi mai mult tensiunea diplomatică în ultimele luni.

Erdogan a spus că viteza cu care parlamentul turc va dezbate în octombrie aderarea Suediei la NATO va fi direct proporţională cu îndeplinirea promisiunilor asumate de ţara nordică.

Guvernul turc a anunţat, în urmă cu trei săptămâni, că va supune dezbaterii ratificarea intrării Suediei în alianţa nord-atlantică de îndată ce se va termina vacanţa de vară a parlamentului, la 1 octombrie, dar Erdogan a avertizat, luni, că nu poate garanta viteza procesului.

„Cât de mult vor dezbate comisiile parlamentare chestiunea şi în ce moment poate fi aprobată, nu ştim asta”, a spus preşedintele turc.

În aceeaşi idee, postul public de radiodifuziune turc TRT a transmis că Ministerul de Externe turc i-a convocat pe însărcinatul de afaceri danez şi pe un diplomat olandez în legătură cu arderea Coranului. Activişti antiislam au ars sau distrus mai multe exemplare din Coran în ultimele luni, provocând revolta lumii musulmane şi atrăgând după sine apeluri adresate guvernelor nordice să interzică astfel de acte.

XXX

Erdogan exclude o apropiată vizită a lui Vladimir Putin în Turcia, programată iniţial pentru luna august.

„În septembrie, va avea loc summitul G20 din India şi Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în SUA. Dacă găsim o oportunitate în această agendă densă, ne vom întâlni personal cu Putin pentru a vorbi”, a explicat Erdogan. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6342 secunde