Zelenski răspunde la petiţia privind schimbarea numelui Rusiei în Moscovia. Moscova reacţionează

285
Zelenski răspunde la petiţia privind schimbarea numelui Rusiei în Moscovia. Moscova reacţionează - 1-1678620779.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a luat în considerare, sâmbătă, o petiţie online, al cărei autor a propus redenumirea oficială a Rusiei în Moscovia şi schimbarea termenilor „rus” în „moscovit” şi „Federaţiei Ruse” în „Federaţia Moscovia”, cerându-i premierului Denis Şmîgal să examineze propunerea, relatează publicaţia Ukrainska Pravda.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, au răspuns virulent la această iniţiativă, conform publicaţiei menţionate.

Autorul petiţiei, care a strâns deja peste 25.000 de semnături, aminteşte că „numele istoric al Rusiei este de Moscovia”.

„Acest nume a fost utilizat în Europa şi în unele limbi asiatice. Numele apare, de asemenea, pe multe hărţi istorice din secolele XVI-XIX, care au fost produse în Europa înainte şi după ce Imperiul Moscoviei a fost redenumit Imperiul Rus”, se arată în petiţie.

Autorul apelului subliniază că „Rusia există de fapt numai de 301 ani” - de la 22 octombrie 1721, când ţarul moscovit Petru I a proclamat Împărăţia Moscovei drept „Imperiu Rus”.

În răspunsul său, Volodimir Zelenski a declarat că „problema ridicată în petiţie trebuie analizată cu atenţie atât din punct de vedere al contextului istoric şi cultural, cât şi în lumina posibilelor implicaţii juridice internaţionale”.

Zelenski a mai anunţat că i-a cerut premierului Denis Şmîgal să analizeze temeinic această propunere în colaborare cu instituţiile ştiinţifice ale ţării.

Pe un ton şi mai virulent, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a atacat iniţiativa, scriind pe contul său de Telegram că Ucraina ar trebui să fie redenumită în „Schweinisch Bandera-Reich”, indicând că variantele „Hohlandia”, un derivat de la „hohol”, aşa cum îi numesc peiorativ ruşii pe ucraineni, şi Malorossia sunt depăşite.

„Nazistul suprem de la Kiev a dat instrucţiuni să fie rezolvată problema redenumirii Rusiei în Moscovia. Răspunsul nostru? Nu, desigur că nu Hohlandia. Şi cu siguranţă nu Malorossia. Doar Schweinisch Bandera-Reich.Exakt!”, a scris Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, potrivit RBC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5287 secunde