Candidații la concursul de directori nu știu cu cine se luptă. IŞJ simulează transparența

2286

Articole de la același autor

Timp de opt zile, începând de miercuri, 16 martie, Școala gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu” va găzdui, din nou, interviurile din cadrul celei de-a doua probe a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din învățământul preuniversitar.

Din comisiile de evaluare vor face parte, la fel ca în prima sesiune, un inspector școlar, doi reprezentanți ai unității de învățământ, un reprezentant al autorității locale și un specialist în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior, cu competențe în management.



O modificare importantă o constituie limitarea numărului de opțiuni ale candidaților la trei unități de învățământ.

La prima ediție a concursului organizat în județul Constanța, au fost scoase la concurs 189 de funcții de director, respectiv 77 de director adjunct. La sesiunea din octombrie 2021 a probei scrise, s-au prezentat 213 candidați, 121 reușind să promoveze cu note peste 7 (56.33%), pentru ca, în final, după interviu, să fie ocupate 90 de posturi de director și 25 de director adjunct.

Așadar, pentru sesiunea 2022 au rămas vacante 97 de posturi de directori și 52 de posturi de directori adjuncți, pentru care au fost admise 93 de dosare. La proba scrisă de vineri, 18 februarie, s-au prezentat 82 de candidați, dintre care 56 au promovat proba. S-au înregistrat doar patru note între 9 și 9,40, în schimb o notă de 4,40 și cinci note între 5 și 5,80.

Zilele acestea, conform calendarului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a publicat Lista unităților de învățământ preuniversitar pentru care există opțiuni din partea candidaților participanți la sesiunea ianuarie-aprilie 2022. Adică o înșiruire de 61 de unități de învățământ, fără să precizeze și codurile anonimizate, așa cum a publicat, spre exemplu, Inspectoratul Școlar al Municipiului București un tabel cu 343 de căsuțe, în care se regăsesc opțiunile candidaților.



La Constanța, candidații nu trebuie să știe între ei dacă sunt pe același post? Fie și văzând pe listă niște coduri anonimizate. Oricum comisia de interviu, dacă vrea, îl favorizează pe candidatul provenit din propria unitate de învățământ, asta dacă nu cumva șeful comisiei de evaluare are altă… „temă de acasă”. Meteahnă grea, politica!

În cazul în care IȘJ Constanța și-a propus să „fenteze” jurnaliștii și să simuleze transparența… Am aflat, pe surse, că un candidat de la Băneasa și-a exprimat opțiunea de a candida pentru un post de conducere fie la Colegiul Național de Arte „Regina Maria (director), fie la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (director adjunct) sau la Școala gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu” (director).



„Concursul acesta este un eșec”

Fost director general în mandatul ministrului Andrei Marga și consilier al ministrului Educației Monica Anisie, prof. Gheorghe Rădulescu ne-a declarat că marea anomalie a acestui concurs este faptul că nu au existat candidați. „Concursul acesta este un eșec, pentru că vor rămâne din nou locuri neocupate. Și acum avem două tipuri de directori: unii cu concurs și alții fără. Pentru că sunt școli pe care nu le vrea nimeni pe tipul acesta de concurs, deși acolo ar putea exista directori foarte buni. Dar Cîmpeanu a confundat școala cu firma. Unde a dus acest concurs? La cea mai mare anomalie din sistemul de învățământ: a devenit o trambulină pentru profesori din sate, din comune mici care vor să ajungă în orașele mari. Și unii chiar au reușit. Doar că există riscul de a fi respins de colectivul de profesori, pentru că nu se poate transforma într-un dictator”, a mai afirmat prof. Rădulescu.


Cert este că și la Constanța, după cea de-a doua ediție a concursului, vor exista multe funcții de director sau director adjunct ocupate de intermediari numiți „în interesul învățământului”. Cei 56 de candidați care se vor prezenta la interviu nu vor ocupa nici jumătate din funcțiile rămase vacante (149 de directori și directori adjuncți).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.54 secunde