Cum se descurcă directorii constănțeni cu elevii ucraineni

1908

Articole de la același autor

Nu numai viața, dar și viitorul sutelor de mii de copii și adolescenți ucraineni care au trecut frontierele în România au fost puse în pericol, forțați fiind de conflictul militar căruia îi sunt victime colaterale. Motiv de îngrijorare pentru părinții lor, dar și de preocupare pentru statul român, care a reacționat imediat.

După cum deja se știe, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o serie de facilități atât pentru elevi, cât și pentru studenți ucraineni, prevederi care, începând de marți, 8 martie, au fost legiferate prin Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, publicată în Monitorul Oficial nr. 231.

Precizările referitoare la drepturile din domeniul educației românești pornesc de la stabilirea calității de „audienți” a „elevului școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”.

Minorii vor fi integrați în formațiuni de studiu/grupe/clase indiferent de numărul de elevi cuprins în acestea, procedura de înscriere a minorilor ca audienți la cursurile unităților de învățământ urmând a fi stabilită prin ordin al ministrului Educației.

La nivelul inspectoratelor școlare se va constitui o comisie formată din: inspectorul școlar general, doi inspectori școlari, trei cadre didactice și un psiholog/consilier școlar pentru coordonarea activității de repartizare a preșcolarilor/elevilor la unitățile de învățământ în care pot desfășura activități educaționale, precum și în instituțiile în care vor beneficia de asistență psihopedagogică și consiliere.

În ceea ce privește studenții, în cazuri temeinic justificate, Ministerul Educației poate aproba în anii universitari 2021-2022 și 2022-2023 universităților/instituțiilor de învățământ superior un număr suplimentar de locuri - în limita a 20% din capacitatea de școlarizare stabilită de ARACIS pentru programul de studii solicitat - destinat școlarizării studenților înmatriculați la instituții de învățământ superior din Ucraina.

Pentru persoanele cazate în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private se acordă cheltuieli de masă și cazare în limita a 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile.

Pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private și pentru instituțiile de învățământ universitar de stat și private, sumele se asigură de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Mecanismul de plată al sumelor se stabilește prin ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Educației.

La nivelul IȘJ Constanța, comisia așteaptă undă verde

Deocamdată, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța s-a constituit o comisie, la nivel de propuneri, care va avea atribuții în momentul în care va apărea ordinul de ministru. „Inspectoratul General pentru Imigrări și DGASPC ne comunică datele minorilor, comisia din cadrul IȘJ, care va funcționa în baza unei proceduri a Ministerului Educației, va lua deciziile privind repartizarea minorilor”, a transmis prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

Până atunci, din discuțiile purtate cu directori ai unităților de învățământ particulare, care s-au declarat interesate să școlarizeze elevi ucraineni, am reținut că există toată bunăvoința. Spre exemplu, directorul grădiniței „La Nouvelle Generation”, Elisa Frătuțu, ne-a declarat că și-au exprimat disponibilitatea pentru a primi 10 copii, dar deocamdată nu se știe în ce condiții se va întâmpla acest lucru. „Nu știm dacă procedura de înscriere trebuie să o întocmim noi sau ne va fi transmisă de Asociația Școlilor Particulare”. Directorul Școlii primare „Noua Generație”, Raluca Diamandescu, a declarat că a avut o singură solicitare din partea unui copil de clasa a VII-a, dar unitatea oferă doar învățământ primar, adăugând: „Chiar dacă nu vor ști limba engleză, vom încerca să-i ajutăm să socializeze cu ceilalți copii. Am avut copii veniți din Turcia care nu știau deloc nici română, nici engleză, dar în două luni au învățat. În același timp, caut persoană vorbitoare de limba rusă, astfel încât să ne dea o mână de ajutor”.

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și Claudia Bâlbă, directoarea Grădiniței „Colibri”, unde miercuri, 9 martie, a ajuns un tătic ucrainean cu trei copii. „Chiar dacă nu cunosc nici limba engleză, nici română, am apelat la sprijinul unei mămici, vorbitoare de limba rusă, care ne va ajuta o perioadă”, a spus aceasta.

Așteptăm cu interes să vedem cum se vor petrece lucrurile în unitățile de stat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7075 secunde