Ce bine c-a fost… Creatorul "Necuvintelor", celebrat pe scena Teatrului "Căluțul de Mare"

1321

Articole de la același autor

Într-un moment artistic de doar o jumătate de oră, regizorul Aurel Palade a reușit să condenseze unele dintre cele mai dramatice versuri ale poetului Nichita Stănescu, creând un eveniment „de stare pură”, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, chiar pe 31 martie, când se împlineau 90 de ani de la nașterea creatorului „Necuvintelor”.

Cu doar o săptămână înaintea unei noi premiere pe scena teatrului constănțean pentru copii și tineret, Aurel Palade, directorul instituției, și-a dorit să-l celebreze pe poet printr-un moment artistic intitulat „Nichita – simțire în stare pură”, adresat unui public elitist, cu vârsta de peste 14 ani, care adoră scriitura celui pe care criticii literari îl consideră un creator de cuvinte noi, de licențe poetice, un revoluționar al limbajului.

Având la bază un scenariu la care s-a lucrat aproximativ două luni și jumătate, repetițiile la momentul artistic care-i are în distribuție pe Daniela Vlad, Arina Cojocaru, Claudia Brădescu, Cătălina Oțeleanu, Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi, Grațian Prisacariu au durat trei săptămâni. Ilustrația muzicală aparține lui Erin Dăneț.

„Nu este o idee nouă, fiind un eveniment pe care ne dorim de mult timp să-l facem și, dacă tot se întâmplă să fie o aniversare rotundă, am reușit să facem acest eveniment artistic, pentru că este pretențios să spun spectacol, dar care cred că o să aibă un contur de gen. Neavând un fir coerent ca un spectacol de teatru, noi am încercat să transpunem versuri din Nichita convertite într-o formă dramatică pentru un eveniment… de stare”, a declarat Aurel Palade.

Îmbinând elemente tehnice precum proiecții video, jocuri de lumini sau efectele speciale ale gheții carbonice, completate de interpretarea dramatică a celor șase actori păpușari dezvăluiți într-o altă dimensiune, regizorul a reușit să îmbrace versurile într-o atmosferă ce avea să răscolească tinerii spectatori. Și când spunem aceasta ne referim la cei câțiva adolescenți pe care i-am surprins în lacrimi la finalul omagiului de pe scena constănțeană.

Și dacă înaintea evenimentului regizorul avea încă îndoieli dacă-l va introduce în repertoriul instituției pe care o conduce, ar trebui să-i dea de gândit reacția atât de sinceră a tinerilor care-l adoră, în număr atât de mare, pe Nichita Stănescu și în versurile căruia par să-și regăsească alinarea frământărilor unei vârste provocatoare și… neînțelese.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4428 secunde