Din ce în ce mai bine! Au crescut mediile de admitere la facultățile Universității "Ovidius"

1531
1

Articole de la același autor

Ultimele rezultate finale ale admiterii „de vară” la Universitatea „Ovidius” din Constanța au fost afișate duminică, 30 iulie, pentru viitorii studenți ai Facultății de Stomatologie. Pentru admiterea de anul acesta, la cele 16 facultăți au fost scoase la concurs 5.266 de locuri pentru studii de licență și alte 2.885 de locuri la programele de master.

Și pentru că deja s-a intrat în perioada înmatriculărilor, putem trece în revistă ultimele medii cu care s-a intrat la unele din cele mai căutate programe de studii.

Pe primul loc se situează Facultatea de Medicină. La specializarea Medicină, ultimul candidat, cu numărul 103, admis fără taxă a avut media 8,90, în timp ce, la cu taxă, candidatul cu numărul 42 a avut ultima medie 8,48. Comparativ, la Universitatea „Carol Davlla” din București au fost admiși 771 candidați la ambele forme – cu și fără taxă – ultima medie fiind 8,20. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj au fost admiși, fără taxă, 300 de candidați, ultima medie fiind 8,62, iar la cu taxă candidatul cu numărul 87 a avut media 8,32.

Revenind la Facultatea de Medicină constănțeană, la specializarea Asistență medicală generală, candidatul cu numărul 45 (cu taxă) a avut media 6,40, iar la fără taxă ultima medie a fost 8,71. La Balneo-fizio-kinetoterapie și recuperare, ultima medie cu taxă a candidatului 34 a fost 5,60, iar la fără taxă, al 17-lea candidat a avut ultima medie 8,12.

La Facultatea de Stomatologie, specializarea Medicină Dentară, ultimul candidat admis fără taxă (34 admiși) a avut media 8,41, în timp ce la cu taxă ultima medie a fost 8,32 (opt admiși). Comparativ, la Facultatea de Stomatologie a universității bucureștene au fost admiși 190 de candidați, ultimul având media 7,20.

Tot în topul celor mai solicitate se află Facultatea de Drept și Științe Administrative de la Ovidius. Lista la specializarea Drept se deschide cu un olimpic de 10, fiind admiși fără taxă 38 de candidați, ultima medie - 9,20. La forma cu taxă au fost admiși 127 de candidați, ultima medie fiind 9,33.

La Facultatea de Farmacie constănțeană, am remarcat medii similare cu cele înregistrate la Universitatea „Carol Davila”. La „Ovidius” pentru cele 28 de locuri fără taxă s-au înregistrat medii între 8,14 și 6,34, iar la forma cu taxă (13 locuri), medii între 6,81 și 5,73. Asta în timp ce la universitatea bucureșteană, ultima medie de intrare a celui de-al 74-lea candidat a fost 5,90.

Și pentru că am pomenit de Facultatea de Farmacie a Universității „Ovidius”, reamintim că anul acesta, în premieră, a fost scos la concurs programul de studii Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic. În fruntea celor nouă candidați „fără taxă” se află o absolventă de Bacalaureat cu media 6,60, dar care a fost admisă cu 10, în timp ce la forma cu taxă cele 10 locuri au fost ocupate cu medii între 9,70 și 6,34.

În final mai trebuie precizată o premieră a acestei admiteri. Lista candidaților români de pretutindeni admiși și înmatriculați, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, se deschide cu patru cetățeni ucraineni a căror medie de Bacalaureat a fost 10. Doi au fost înscriși la Afaceri internaționale, unul la Medicină și cel de-al patrulea la Limba și literatura engleză – o limbă și literatură modernă (germană, turcă, franceză, italiană).

Între ceilalți 75 de candidați, în mare majoritate din Republica Moldova, se numără și studenți din Bulgaria, Albania și Turcia.



Comentează știrea

Perspective
1 august 2023
Absolvent Ovidius si Posibilitatile Orasului

O medie ridicata poate sa exprime o selectie mai buna a viitorilor studenti. Ar fi interesant poate de redactat un bilant cu numarul absolventilor de la Ovidius, chiar cu licenta, pe anul 2022 si locurile de munca gasite in oras. De ex: 50% din absolventii Ovidius lucreaza in Constanta pe un salariu mediu de multi lei. Daca se poate si repartitia pe ramura, adica profesia de doctor e la mare cautare, iar pe exterior si prin prisma bunelor optiuni ale orasului sint foarte putini care mai pleaca. Aici e doar un exemplu relativ la modul de expunere al datelor si poate de dorit si pe orice centru Universitar, adica Romania ofera conditii cel putin decente de a profesa pe meseria aleasa.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8945 secunde