Directorii de școli, scoși la tablă de politicieni, părinți și elevi. Cine are ultimul cuvânt?

1754
13
Directorii de școli, scoși la tablă de politicieni, părinți și elevi. Cine are ultimul cuvânt? - fonddirectori-1474906889.jpg

Articole de la același autor

Până de curând, concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct a fost cea mai intens dezbătută temă, o serie de actuali directori sperând într-o amânare a acestui demers, pe motive relativ diverse, ce țin de perioada scurtă pusă la dispoziție sau de cerințele metodologiei.


Odată cu răspunsul ferm al ministrului Educației, Mircea Dumitru, care a anun-țat că nu se va face rabat de la calendarul stabilit, lucrurile și-au reintrat… în normal.


Ieri, a fost termenul limită la care autoritățile locale au avut posibilitatea să transmită Inspectoratului Școlar Județean Constanța propunerile pentru reprezentanții comisiilor de concurs în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute.


Reamintim că, după proba scrisă programată pe 12 octombrie, o comisie va examina oral candidații, începând cu 17 octombrie. Aceasta este formată dintr-un coordonator (un reprezentant al inspectoratului școlar), dar și patru membri propuși de consiliul de adminis-trație al unității de învățământ pentru care se organizează concurs: două cadre didactice titulare care au cel puțin gradul didactic II, de regulă membre ale corpului național de experți în management educațional, și doi reprezentanți ai autorităților publice locale care au cel puțin același nivel de studii cu al candidaților, în funcție de modul de finanțare a unității.


"Noi am cerut amânarea concursului cu două săptămâni"
Contactat în legătură cu presiunile făcute de sindicat pentru amânarea concursului, prof. Mitică Iosif, lider SLSIP, a adus lămuriri: "De la 1 ianuarie 2013 nu mai exista nici un director numit prin concurs în această țară, întrucât ultimele asemenea concursuri au fost organizate în anul 2008. Din dorința noastră de a scoate învățământul din această stare de provizorat, iar pe de altă parte pentru a aduce în fruntea unităților de învățământ cadre care doresc funcția, dar care demonstrează că sunt și bine pregătite - așa încât să se simtă puternice și nu vulnerabile -, am purtat discuții la minister la sfârșitul lunii august. La vremea respectivă, am încheiat o minută care prevedea ca între momentul în care va fi publicată metodologia în Monitor Oficial și momentul în care se organizează concursul să se scurgă 45 de zile. În mod surprinzător, termenul a fost redus la 30 de zile, ceea ce încurcă puțin situația celor care doresc să se prezinte la concurs. Nu ne dorim să avem un concurs cu o rată mare de eșec și care nu este spre binele imaginii sistemului de învățământ", a comentat sindicalistul constănțean.


În ceea ce privește modul de constituire a comisiilor din școli, același interlocutor afirma că aici intervin speculațiile și îndoiala. "Deși se dorește eliminarea factorului politic, știm prea bine că din comisie fac parte doi reprezentanți ai factorului administrativ care, vrând-nevrând, sunt reprezentanți ai unei opțiuni politice. Pe de altă parte, vor mai fi reprezentanți ai părinților, chiar și reprezentanți ai elevilor. Îndoiala mea cel puțin vine în legătură cu capacitatea acestor oameni de a cunoaște realitățile sistemului de educație, legislația specifică. Nu știu în ce măsură vor fi pregătiți să adreseze întrebări celor care se vor prezenta și să judece valoarea răspunsurilor", a conchis prof. Iosif. 


În această idee, am luat legătura cu primari din județ pentru a vedea cum au fost desemnați membrii comisiilor. La Crucea, primarul Gheorghe Frigioi afirma că propunerile au fost supuse votului în ședință de consiliu local. La fel s-a întâmplat și la Hârșova, unde la Liceul Tehnologic "Carsium" vor face parte Tudorel Nădrag și Emil Paraschiv, iar la Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" - Ionel Dia și Tudor Mihai. Cum Tudorel Nădrag este chiar fostul primar al Hârșovei, am dorit să aflăm care sunt așteptările de la viitorul director: "Fiind membru al unei comisii, vom stabili împreună cu ceilalți. Nu pot să vorbesc eu în calitate de membru. Sunt chestiuni pur teoretice și înțelegi ce am vrut să spun", după care s-a întrerupt convorbirea. 


Și pentru că vor exista cu certitudine unități de învățământ care nu vor avea candidați, în special în mediul rural, am întrebat conducerea ISJ Constanța ce se va întâmpla în aceste cazuri. 


"Pentru posturile rămase neocupate, fie din lipsă de candidați, fie prin nepromovarea concursului de către candidați, conform metodologiei, vor fi numite cadre didactice cu detașare în interesul învățământului, prin decizie a inspectorului școlar general, la propunerea consiliului profesoral din școala respectivă, până la organizarea unui nou concurs", a declarat pentru "Cuget Liber", prof. Alina Diana Codreanu, inspector general adjunct.


S-ar putea să fie varianta cea mai… căutată, în unele zone ale județului. Cert este că la finele acestei săptămâni se încheie perioada prevăzută pentru depunerea candidaturilor.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Caragiale
27 septembrie 2016
Mitica

Sunteți pe lângă subiect, Domnul sindicat. Părintele si elevul sunt observatori. Cum ai fost matale la Marcu et company. Ei doar observa, deci. Nu pun intrebari, nu acordă puncte. Doar pot emite o parere care se consemnează.

caragiale x 2
27 septembrie 2016
comisia

Este adevarat ca Răducu Popescu, fostul inspector general, va face parte din comisia de examinare? Ar fi de Cascadorii râsului, de Țara lui Papură Vodă, de belea! Adica obiectivitate 100%....

george
27 septembrie 2016
dinca

nu inteleg prea bine. Daca nu se inscrie nimeni la concurs sau daca cei care se inscriu nu iau concursul ce se intampla... Se face consiliu profesoral si aici, impreuna cu un reprezentant al ISJ se alege cineva din scoala respectiva sau ISJ-ul detaseaza pe cineva "in interesul invatamantului" dintr-o alta scoala? ISJ stabileste ca, de exemplu, in scoala X nimeni nu merita sa fie director si detaseaza pe cine vrea "in interesul invatamantului"???

felicia
27 septembrie 2016
la tabla toti directorii...bravo! si inspectorii ar mai trebui scosi la tabla

Si cand ploua, ninge sau vine cutremurul spui ca inca nu esti pregatit?….invata sa fii pregatir! adica tu ce rei? sa fii director mai departe fara concurs si fara sa stim si noi daca o meriti sau nu?…vrei sa te mai asteptam sa ne faci tu viata calvar la scoala! adica tu esti director acum fara sa cunosti legislatie si teorie? pai ce cauti acolo?….concurs sa fie …corect si repede, cva la sport cine e mai pregatit ala sa ramana pe scaun!

romina
27 septembrie 2016
sc 28

Iar incepem cu scoala 28! Se pare ca madam stan s-a inscris la acest concurs de director al scolii si e unica inscrisa. Chiar are acest curaj dupa ce a trecut prin atatea (vorba vine!)?

DODO
27 septembrie 2016
un novice

pina la urma cum ar trbui sa se faca LEGAL aceste numiri ? si cum se fac in realitate ( cred sigur ca in sistem politico pilos )

pucina
27 septembrie 2016
miha curajoasa!

.....ha, ha, ha, doamna stan are un curaj de-a dreptul prostesc! Vorba vine....Dar de ce va ingrijorati? Mai e pana pe 2 octombrie cand se termina inscrierile. Sa nu-si faca probleme mihaiela, ca are cu cine sa concureze, n-o sa fie singura! Ar vrea ea!

Răspuns la: sc 28
Adăugat de : romina, 27 septembrie 2016
Iar incepem cu scoala 28! Se pare ca madam stan s-a inscris la acest concurs de director al scolii si e unica inscrisa. Chiar are acest curaj dupa ce...
August - decembrie....
27 septembrie 2016
Frenezie marca Stan

Doamna Stan s-a inscris prima casa nu piarda ocazia...Oricum s-a pregatit toata viata sa fie directoare si tot degeaba. Unii pur si simplu nu sunt facuti sa conduca, n-au har. Unde mai pui ca nici nu stiu sa piarda, se zgarie pe ochi cand li se intampla. Acum i s-au vindecat ranile de la esecul din august, dar o sa vedeti alte zgarieturi mai adanci prin decembrie, cand se vor da rezultatele concursului. Sa vezi atunci nervi si forfota prin 28! Sa faceti partie, ca doamna Stan o sa fie intr-un continuu si frenetic DU-TE VINO intre fumoarul de afara, cancelarie, secretariat si parcare! O sa lesinam de ras.

x
27 septembrie 2016
x

Da, cu ma-ta!

Răspuns la: miha curajoasa!
Adăugat de : pucina, 27 septembrie 2016
.....ha, ha, ha, doamna stan are un curaj de-a dreptul prostesc! Vorba vine....Dar de ce va ingrijorati? Mai e pana pe 2 octombrie cand se termina...
om intreg la cap
27 septembrie 2016
spune ce te doare

Bai dobitocule, sau dobitoaco! Altceva mai stii sa zici? N-ai in vocabular decat cuvantele astea? Redus mintal ce esti! Spune naibii ce nu-ti convine, sau esti knock-out de la ora asta? Ce ai consumat?

Răspuns la: x
Adăugat de : x, 27 septembrie 2016
Da, cu ma-ta!
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3766 secunde