Liderii elevilor solicită eliminarea exmatriculării. "O dezamăgire a sistemului de învățământ"

10158
3

Articole de la același autor

Rând pe rând, amendamentele aduse proiectului inițial al Legii învățământului au fost luate și întoarse pe toate părțile, mai ales de părinții noilor generații de elevi din bănci, care și-ar dori, la rându-le, o altă dinamică a orelor de curs și care prea puțin mai sunt interesați de cultură generală, ci de pragmatismul noțiunilor cu care sunt „îndopați”.



Dincolo de trimiterile la programa școlară românească total depășită, rămâne problema gestionării gravelor acte de indisciplină care „scapă” în mediul virtual și-apoi se multiplică. Nu mai reiterăm deja cunoscutele cazuri șocante petrecute în sălile de curs, ci doar reamintim că din cauza lor s-a ajuns la decizia de a se reintroduce exmatricularea. Asta după ce în proiectul inițial al Legii învățământului se renunțase la idee.

Cum a apărut vestea reintroducerii exmatriculării s-a pornit „Jihadul” din partea părinților, care, ducând noțiunea la extrem, o asociază cu pușcăria.

Totuși, un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învățământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă școală - a precizat mnistrul Ligia Deca: „Acest amendament permite exmatricularea pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestație, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învățământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului".

„Pe internet lei-paralei, în realitate mielușei”

Zully Mustafa, profesor de învățământ primar la Școala Gimnazială "Ion Ghica" Tortoman, a observat că „cei care au o părere despre cum ar trebui să-l mângâiem pe creștet pe copilul care umblă cu cuțite și înjunghie profesori sunt din cei care n-au predat în viața lor ceva sau n-au fost vreodată într-o clasă de copii, decât poate în cea a copilului lor, să împartă bomboane de ziua lui de naștere celorlalți copii, sau care cred că în școlile din România curg numai lapte și miere și copiii sunt ghiftuiți cu cornuri proaspete și pufoase, și nu te provoacă deloc cu lipsa celor 7 ani de acasă. De vină sunt numai profesorii în societatea asta bolnavă de nesimțire și aroganță prostească. Ei, nu zău... Ce putea să-i fi făcut o profesoară de japoneză atât de grav unui derbedeu care învârte cuțitele pe la gâtul profesorilor? Exmatriculare și corecție, pentru că ăia care se numesc părinți n-au fost în stare să-i explice ce înseamnă școala. Poate-și revin.

Dar na, asta e problema vremurilor digitale. Pe internet lei-paralei, în realitate mielușei”, mai spune prof. Mustafa.

Din învățământul primar constănțean a plecat acum mulți ani și Adina Drenga, care a povestit cum se păstrează disciplina în școlile din Anglia. „Exmatriculare atunci când copilul atacă fizic un profesor. Este nenegociabil. Punct. Simplu. Copilul care a făcut asta este scos din mediul în care a făcut-o, dus în altă parte, în altă școală, în alt mediu. Pentru binele lui, al profesorului, al copiilor din mediul respectiv. Când un elev a batjocorit fizic un profesor nu se discută motivele. Prima măsură este, de urgență, scoaterea lui din colectivul respectiv. Pentru că numai așa se poate remedia comportamentul care l-a făcut să încalce autoritatea și numai așa se poate păstra autoritatea tuturor celorlalți profesori. Abia după ce a avut loc exmatricularea se începe programul de intervenție/remediere. În altă parte și nu acolo unde copilul a trecut peste limita de siguranță oferită de autoritatea adulților din jurul lui. Există și se aplică și metode de prevenție a unui astfel de comportament, dar... dacă el a avut loc, copilul e scos din mediul în care l-a produs. Imediat. Restul vine după”.



„Ar însemna o creștere substanțială a absenteismului”


Printr-un comunicat intitulat „Exmatricularea elevilor - doar atât putem pentru elevi?”, miercuri, 26 aprilie, Consiliul Național al Elevilor a transmis un punct de vedere care incriminează, evident, amendamentul. „Drepturile elevilor și cele ale profesorilor ar trebui să fie direct proporționale, nu invers. (…) Cazurile de violență din unitățile de învățământ ar trebui să fie cercetate din punct de vedere psihoeducațional și social. Astfel, printre propunerile constante pe marginea legislației din acest sector, venite din partea Consiliului Național al Elevilor, se numără și posibilitatea de consiliere a elevilor fără acordul părinților. Atitudinile agresive trebuie tratate cu responsabilitate maximă și prevenite pe cât posibil. (…) Exmatricularea elevilor, pe lângă neconstituționalitate, mai înseamnă și o dezamăgire pedagogică a sistemului de învățământ din România, în special în contextul ratei crescute de abandon școlar din ultimii ani. (…) Orice elev are nevoie de mentorat, îndrumare, consiliere, sprijin, aspecte de care acesta poate beneficia doar prin frecventarea orelor de curs. Exmatricularea pe perioade de câteva zile, la fel cum a fost propus, ar însemna, de asemenea, o creștere substanțială a absenteismului.

Consiliul Național al Elevilor consideră alarmant amendamentul votat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, deoarece beneficiile eliminării acesteia au fost deja făcute cunoscute și chiar susținute în trecut de către Ministerul Educației.

Solicităm astfel Comisiei pentru Învățământ din Camera Senatului să elimine acest articol al proiectului de lege”, se mai arată, printre altele, în comunicat.



Comentează știrea

DaC
26 aprilie 2023
Educatia elevilor.

CNE cum vede comportamentul elevilor care : Dau cu cutitul in profesor , insulta profesorii , fete care se bat pentru acelas "iubit" si colegii filmeaza si posteaza pe internet , consuma droguri in scoala , de fumat nu mai vorbesc etc. Fratilor ! Imi pare foarte rau ! Acesti elevi/copii nu se vor educa in veci deoarece sunt bolnavi. Poate dupa vreun tratament psihiatric sa poate fi recuperati. Dar pana atunci trebuie luate masuri foarte severe pentru a-i proteja pe ceilalti elevi , dar si pe profesori.CNE scoala romaneasca este ...praf si voi umblati cu binisorul cu infractorii din scoli. Ce-o fi in capul vostru ?

C-tin
26 aprilie 2023
erorile celor ce se substituie neamului

Exmatriculare pentru încălcarea normelor cel puțin un an, iar dacă abaterea este grava (narcotice, atac cu obiecte contondente) cu reînscriere numai la o școală de corectie!!!

Maria
27 aprilie 2023
popor de milogi marca psd

Liderii elevilor... o gluma tare tare proasta... ce au facut acestia pt a elimina , a descuraja toate aceste actiuni care nu isi au locul intr o scoala? Nimic ! Auzim de sindicatul elevilor, liderii elevilor, samd... voi, copii aveti un singur lucru de facut, sa invatati! Nu sa cereti burse si tot felul de pomeni, ca pensionarii! Nu. Tot ce puteti cere sunt conditii decente in scoli, laboratoare dotate, etc. Atat. Nu ar trebui sa existe cuvantul bursa elevi. Ai nevoie de bani, ceri parintilor, ei sunt responsabili de cresterea ta, ei te au facut, ei te cresc. Ei, NU statul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9198 secunde