Municipiul Iaşi, o adevărată lecţie de istorie la faţa locului

28052

Articole de la același autor

Iași este municipiul de reședință al județului cu același nume şi unul dintre cele mai frumoase din Moldova. A fost capitala Moldovei în perioada 1564–1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918 (în perioada Primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană).

Tocmai pentru că este printre cele mai frumoase zone din țară, nu este de mirare că mulți turiști români și străini aleg această destinaţie de vacanţă, indiferent de sezon, pentru a se bucura de frumusețea locului.



Municipiul Iaşi reprezintă un important centru cultural şi un loc cu o semnificaţie istorică pentru România. Atunci când îl vizitezi, te vei bucura de o serie de obiective turistice care îţi vor oferi experienţe diverse şi impresionante. Şi asta deoarece la fiecare pas vei întâlni numeroase atracţii turistice. Oraşul este plin de clădiri istorice cu o arhitectură fascinantă, monumente, statui şi case memoriale, muzee, parcuri îngrijite, mănăstiri şi biserici grandioase.

La Iaşi se poate ajunge din orice colţ al ţării, fie cu trenul, maşina sau avionul. În concluzie, atunci când destinația de vacanță este municipiul Iași, nu trebuie evitată o incursiune prin cele mai importante și fascinante locuri de vizitat în această localitate.

Palatul Culturii

Situat în inima municipiului, Palatul Culturii se numără printre cele mai emblematice obiective turistice din Iaşi și poate fi vizitat de miercuri până duminică în intervalul orar 10 - 17. Este un obiectiv turistic pe care nu ai cum să-l ratezi deoarece se remarcă printr-o clădire impunătoare, care impresionează prin dimensiunile sale colosale şi exteriorul frumos ornamentat în stil arhitectural neogotic.



Clădirea Palatului Culturii a fost ridicată între anii 1906 şi 1925, pe locul unde era odinioară Curtea Domnească a Moldovei. De la inaugurare şi până puţin după jumătatea secolului al XX-lea, clădirea a funcţionat ca Palat Administrativ şi de Justiţie al oraşului.

Ulterior, clădirea palatului a căpătat funcţionalitatea pe care o are şi astăzi, aceea de instituţie culturală a oraşului.

În prezent, Palatul Culturii adăposteşte Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul de Artă şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“. Intrarea la cele patru muzee costă 60 de lei de persoană sau 20 de lei intrarea la un singur muzeu. Desigur, există şi reduceri de până la 50% pentru diferite categorii de persoane, iar biletele pot fi achiziționate direct de la muzeu sau online.

Aceste muzee deţin colecţii impresionante pe care le prezintă vizitatorilor în cadrul unor expoziţii permanente şi temporare.

O altă atracţie turistică este Turnul cu Ceas al Palatului Culturii, unde poţi să urci şi să te bucuri de o privelişte frumoasă asupra oraşului.

De altfel, zona care înconjoară Palatul Culturii se numără printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Iaşi. Te poţi relaxa în Grădina Publică Palas, un loc plin de verdeaţă, cu fântâni arteziene, alei îngrijite, restaurante, terase, evenimente culturale şi alte activităţi de recreere.

În faţa Palatului Culturii poţi să admiri statuia lui Ştefan cel Mare, ridicată între anii 1882-1883, în memoria domnitorului Moldovei şi care îl întruchipează călare pe un cal.

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc

Lângă Palatul Culturii poți să vizitezi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Este o biserică ortodoxă mică, dar foarte cochetă. Biserica Sfântul Nicolae Domnesc a fost ctitorită între anii 1491 și 1492 de domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. De-a lungul vremurilor, a fost de mai multe ori avariată și restaurată. O reabilitare semnificativă a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea, când biserica a fost reconstruită din temelii.

Fiind amplasată în preajma Curții Domnești, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc a avut o însemnătate semnificativă. În această biserică au fost miruiți și încoronați mai mulți voievozi ai Moldovei.

În prezent, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Iași.

Casa Dosoftei

Casa Dosoftei se află lângă Biserica Sf. Nicolae Domnesc, așezată cu fața spre strada Anastasie Panu. Mai este cunoscută drept Casa cu Arcade, datorită fațadei care este prevăzută cu un pridvor deschis cu mai multe coloane înalte.

Casa Dosoftei este o construcție foarte veche, din piatră, care are aspect medieval. Data exactă când a fost construită este incertă.



Totuși, se crede că în această casă ar fi locuit cărturarul român Dosoftei, prin jurul anilor 1670, pe vremea când era mitropolit al Moldovei. Din acest motiv poartă numele lui, iar lângă casă este amplasată chiar și o statuie a mitropolitului. În prezent, Casa Dosoftei găzduiește secția de literatură veche ce aparține de Muzeul Literaturii Române din Iași.

Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt

Traversând strada Anastasie Panu îți recomand să îți îndrepți pașii spre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Va fi o adevărată plăcere să te plimbi pe această arteră care leagă Piața Palat de Piața Unirii.

O parte din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este o zonă pietonală care îmbină, într-un mod plăcut, cultura și istoria cu viața modernă a orașului.

Pe parcursul său, bulevardul este mărginit de clădiri istorice care datează de secole, dar și de câteva magazine, terase și cafenele. Tot aici se organizează diverse evenimente, cum ar fi Târgul de Crăciun.

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt adună la un loc mai multe obiective turistice din Iași și oferă numeroase oportunități de petrecere a timpului în centrul orașului.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Imediat cum intri pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt dinspre Palatul Culturii, la mai puțin de 150 de metri, pe partea stângă, vei zări Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. Acest lăcaş de cult datează din prima jumătate a secolului al XVII-lea și a fost construit pe vremea domniei voievodului Vasile Lupu.

De-a lungul timpului, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi a fost de mai multe ori avariată, fiind restaurată, între anii 1882 și 1890, de arhitectul André Lecomte du Nouy.

Din anul 1641 și până în anul 1887, mănăstirea a adăpostit moaștele Sfintei Parascheva, care au fost aduse de la Constantinopol și care au fost mutate, ulterior, în Catedrala Mitropolitană, unde se află în prezent.

După mai bine de trei secole de la construcția ei, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este unul dintre cele mai importante și impresionante atracții turistice din Iași. La exterior, mănăstirea impresionează prin arhitectura sa în stil baroc moldovenesc combinată cu ornamente bizantine.

Pe lângă mormântul ctitorului Vasile Lupu și al familiei sale, la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi se află osemintele voievodului Dimitrie Cantemir și ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În curtea mănăstirii mai poți să vizitezi Muzeul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, precum și bustul lui Mihai Eminescu, care a locuit o vreme aici.

Situată în centrul tradițional al Iaşului, această mănăstire este faimoasă datorită detaliilor arhitecturale ecleziastice, unice în țara noastră. Este deschisă zilnic între 06:00 – 19:00, cu excepția zilei de duminică, atunci când se deschide la ora 07.00 și se închide după terminarea slujbei.



Catedrala Sfânta Fecioara Maria, Regina

Pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în imediata apropiere de Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi se află Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regina. Cunoscută drept Catedrala Romano-Catolică, această frumoasă biserică a fost ridicată între anii 1992 și 2005.

Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regina este găzduită de o clădire modernă și impresionantă, construită în formă de cerc. Datorită colțurilor alungite de pe acoperiș, privită de sus, catedrala are forma unei coroane regale. În interior, Catedrala Romano-Catolică din Iași este și mai grandioasă. Impresionează prin numeroasele vitralii multicolore prin care pătrunde lumina naturală, un altar din mozaic care o întruchipează pe Fecioara Maria și o orgă clasică.


Catedrala Mitropolitană

Lângă Catedrala Romano-Catolică, la doar 130 de metri distanță se află Catedrala Mitropolitană. Acest sfânt lăcaș de cult ortodox este unul dintre cele mai spirituale locuri de vizitat în Iași.

Actuala Catedrală Mitropolitană a fost ridicată în secolul al XIX-lea, la inițiativa domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturza și a mitropolitului Veniamin Costache.

Lucrările pentru construcția bisericii au început în anul 1833 și s-au derulat pe parcursul a mai bine de jumătate de secol.

Inițial catedrala a fost construită după planurile arhitectului austriac Johann Freiwald, ele fiind refăcute ulterior de arhitectul Alexandru Orascu.



Catedrala Mitropolitană este o biserică grandioasă cu elemente arhitecturale neoclasice și ornamente specifice stilului baroc.

Interiorul este bogat decorat cu icoane și picturi murale realizate de pictorul român Gheorghe Tattarescu.

În anul 1889, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate de la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi în Catedrala Mitropolitană, unde se află și astăzi.

Mii de credincioși, din toate colțurile țării, vin în pelerinaj aici, în ziua de 14 octombrie, pentru a se ruga și a atinge racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

La demisolul Catedralei Mitropolitane se află un muzeu interesant cu exponate organizate tematic în mai multe săli. Atât Catedrala, cât și Muzeul Mitropolitan sunt obiective turistice din Iași care trebuie neapărat vizitate.

Catedrala are un stil arhitectural neoclasic, inspirat din formele târzii ale Renașterii italiene. Principalul său punct de atracție este reprezentat de moaștele Sfintei protectoare a Moldovei, Parascheva, vizitate anual de aproximativ un milion de pelerini ortodocși.

Palatul Roznovanu (Primăria Iași)

Vis-a-vis de Catedrala Mitropolitană, turiștii pot admira Palatul Roznovanu, în care funcționează, în prezent, Primăria Iași.

Această clădire somptuoasă datează de mai bine de trei secole și dintotdeauna a avut o importanță semnificativă pentru orașul Iași.

Palatul Roznovanu a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Mai târziu, între anii 1830-1833, clădirea a fost restaurată în stil neoclasic, după planurile faimosului arhitect austriac Johann Freiwald.



Pentru o lungă perioadă de timp, la palat au locuit membrii familiei boierului Roznovanu, un om de seamă la acea vreme în Iași.

Ulterior, de-a lungul vremii, s-au perindat la Palatul Roznovanu multe alte personalități politice, printre care și membri ai casei regale a României. Astăzi, Palatul Roznovanu se numără printre cele mai populare atracții turistice din Iași. Îl poți admira într-o plimbare relaxantă pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri“

Trecând prin frumosul parc de lângă Palatul Roznovanu, în doar 5 minute de mers pe jos, puteţi ajunge la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“. A fost inaugurat în anul 1846 și este cel mai vechi teatru din țară.

Timp de 42 de ani, până în anul 1888, Teatrul Național din Iași a funcționat într-o clădire situată în Parcul Copou care a fost mistuită din temelii de un incendiu. Clădirea care îl găzduiește astăzi datează din anul 1896.

Actuala clădire a Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ este monumentală, fiind construită după planurile arhitecților Fellner și Helmer.

Aceștia erau foarte faimoși la acea vreme, proiectând numeroase teatre de operă din mai multe orașe și țări din Europa, precum Viena, Germania, Praga, Croația și Ungaria.

La noi în țară, Fellner și Helmer au mai proiectat clădirea Teatrului de Stat „Regina Maria“, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Oradea.

De altfel, și-au adus contribuția la construcția clădirilor care găzduiesc Teatrele Naționale din Cluj-Napoca și Timișoara.

Interiorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ din Iași este foarte elegant, cu decorațiuni somptuoase în stil eclectic clasicist. În fața teatrului se află și o statuie a marelui poet Vasile Alecsandri.


 

Teatrul din Iași, situat chiar în spatele parcului Copou, copiază arhitectura clădirilor similare din Viena și Praga, fiind construit în stil eclectic. A fost prima clădire electrificată din Iași, iar în prezent pune la dispoziția iubitorilor de teatru 1.000 de locuri.

Biblioteca „Gheorghe Asachi“

Din 2015 aceasta a fost inclusă printre primele 25 cele mai frumoase biblioteci din lume. Stilul său arhitectural eclectic, specific secolului XIX, permite prezența influențelor diversificate. Biblioteca deține, în prezent, aproximativ un milion de cărți. Este un spaţiu de studiu deschis în permanenţă, ce poate fi vizitat odată cu Aula Universităţii „Carmen Sylva”, cele două fiind legate de un balcon.





Piața Unirii


Piața Unirii este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat în Iași. Această zonă pietonală a fost martora unor evenimente importante din istoria României.

Este locul unde, pentru prima dată, s-a dansat Hora Unirii, în cinstea înfăptuirii Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. De altfel, piața este mărginită de atracții turistice importante.

În jurul Pieței Unirii se află câteva edificii monumentale ca Palatul Braunstein și clădirea care găzduiește Grand Hotel Traian.

Aceasta din urmă a fost proiectată de Gustave Eiffel, arhitectul care a realizat unul dintre cele mai emblematice obiective turistice din Paris, și anume celebrul Turn Eiffel.

În Piața Unirii se află o statuie din bronz a lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată aici în anul 1912, în memoria celui care a fost primul domnitor al Principatelor Române. De altfel, piața este un loc de relaxare cu terase și numeroase evenimente culturale.

Grădina Copou și Teiul lui Eminescu

Grădina Copou este unul dintre cele mai frumoase parcuri și locuri de vizitat în Iași. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare, fiind o oază de liniște și de relaxare.

Parcul Copou este locul ideal pentru plimbări în natură și petrecerea timpului în aer liber. Aleile parcului sunt înconjurate de multă verdeață, tei și ronduri de flori.



Grădina Copou deține locuri de odihnă, zone de joacă pentru copii și numeroase statui ale unor oameni reprezentativi pentru țara noastră.

Pe lângă relaxare, Parcul Copou oferă vizitatorilor și o plimbare culturală în aer liber. Poți să vizitezi Muzeul „Mihai Eminescu“, situat chiar în centrul parcului.

În imediata apropiere se află Teiul lui Eminescu, la umbra căruia se odihnea faimosul poet, în timp ce scria frumoasele poezii pe care ni le-a lăsat moștenire. Tot în parc găsim un număr mare de monumente precum Coloana de piatră sau Monumentul Legilor Constituționale, cel mai vechi din România.

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu“

Scriitorul Mihail Sadoveanu, s-a stabilit cu familia sa la Iași în anul 1918 și a locuit aici până în anul 1936, când s-a mutat la București.

În această casă M. Sadoveanu a scris aproximativ 35 de opere, printre care „Strada Lăpușneanu”, „Venea o moară pe Siret”, „Hanu-Ancuței”, „Zodia Cancerului”, „Baltagul”, primele două părți din „Frații Jderi”.



În anul 1980, casa de la Copou a devenit Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu”. Cele șapte încăperi ale muzeului dețin 1.823 de obiecte ce au aparținut scriitorului, dintre care 36 sunt de patrimoniu național și 21 manuscrise. Aici se găsesc documente privind istoricul casei și al personalităților care au locuit-o, anii de școală și debutul scriitorului, documente, lucrări de artă, obiecte personale privind familia, cărțile de început ale scriitorului, camera de primire a musafirilor și lucrări din perioada de apogeu a creației sadoveniene; Sadoveanu – pescar, vânător și șahist; Sadoveanu în arta plastică, precum și camera de rarități.

Casa Memorială „Otilia Cazimir”

Casa în care a locuit şi a creat Otilia Cazimir a devenit muzeu memorial în 1972. Biroul la care scria Otilia Cazimir este plin de manuscrise. Călimara, ochelarii şi alte obiecte personale par că o aşteaptă.

Biblioteca abundă în cărţi cu dedicaţii. Portrete ale sale sau peisaje din zona Bucşinescu, realizate de pictori din şcoala ieşeană, precum Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolae Constantin, dau măsura preţuirii de care se bucura Otilia Cazimir în rândul artiştilor plastici.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu“

Grădina Botanică "Anastasie Fătu" este un loc frumos și liniștit, perfect pentru plimbări relaxante. Grădina Botanică găzduiește o varietate impresionantă de plante și flori exotice și este o destinație populară pentru iubitorii de natură.

Se spune despre Grădina Botanică din Iași că este cea mai veche din România, fiind fondată de medicul botanist Anastasie Fătu, în anul 1856.La acea vreme, Grădina Botanică se afla în zona Râpa Galbenă și a fost desființată după moartea lui Anastasie Fătu, în anul 1886. În locația actuală, Grădina Botanică funcționează din anul 1963.



Lăsând la o parte detaliile istorice, Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ este un adevărat colț de Rai pentru iubitorii de natură.

Se întinde pe o suprafață vastă și deține numeroase specii rare de plante aduse din toate colțurile lumii, dar și autohtone.

Frumusețea florilor și plantelor, cu siguranță, va face ca vizita la Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ să fie o experiență plăcută și relaxantă. Prin urmare, nu trebuie să lipsească de pe lista ta cu obiective turistice din Iași.

Iașul deține cea mai veche și spectaculoasă gradină botanică din țara noastră, fondată în 1856. Are în total 12 sere și mii de specii de plante. Se poate vizita la exterior zilnic între orele 9:00 - 20:00, iar serele în intervalul 10:00 - 18:00. Taxa de intrare pentru adulți este de 15 ron, urmând să fie redusă în cazul anumitor categorii de persoane sau al grupurilor.

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este o casă mică și veche, ce datează din anul 1842. Aici a locuit vestitul povestitor, începând cu anul 1872 și până la sfârșitul vieții sale, în anul 1889.



În această bojdeucă din cartierul Țicău, din Iași, Ion Creangă a scris opera sa autobiografică „Amintiri din copilărie”. Tot aici îl primea în vizită pe bunul său prieten, Mihai Eminescu.

Din anul 1918, Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași funcționează ca muzeu memorial, fiind primul de acest gen deschis în România.

Unde vă cazaţi în Iaşi – Turiştii care ajung la Iaşi au la dispoziţie diverse spaţii de cazare, de la hoteluri de lux la hoteluri pentru toate buzunarele. De asemenea, cazarea se poate face la pensiuni sau chiar la mănăstiri.

Unde puteţi servi masa la Iaşi – În fosta capitală a Moldovei se găsesc o varietate de restaurante, care de care mai îmbietoare, unele dintre ele cu oferte de nerefuzat. De exemplu, „La Conac”, fie că este vorba de mâncare tradițională românească ori de delicii culinare de pe alte meleaguri, o să găsiţi tot ce vă poftește inima. Restaurantele cu specific tradiţional vă aşteaptă cu porţile larg deschise, iar cei care nu doresc ceva super select pot lua masa la bistrourile sau terasele pe care le găsesc la mai tot pasul. De exemplu, Berăria Veche, o terasă care aduce la mesele ei oameni de toate vârstele, cu mâncare pe gustul oricui și cu o bere nefiltrată minunată, este, poate, cea mai bună din oraș. Aici te poți delecta cu ciorbă de legume cu mămăliguță, tochitură, piure cu șnițel, cotlet de porc, mici, cartofi wedges ori alte delicatese gătite cu dragoste şi, bineînţeles, nelipsitele poale-n brâu moldoveneşti.

Timp liber – După ce ați terminat de vizitat obiectivele turistice, vă puteți retrage pentru relaxare la un film la cinematograf, puteți participa la diverse spectacole sau festivaluri sau să mergeți la shopping în mall-urile din Iași.   



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Octombrie 2023
Stire din Economie : Finanţe, turism, comerţ. INFO economic
Duminică, 01 Octombrie 2023
Stire din Economie : Bursă, turism, investiţii. INFO economic
Pagina a fost generata in 1.2749 secunde