Semnal de alarmă din Delta Dunării. "Turiştii trebuie să ştie că rezervaţia nu este o zonă de conflict!"

3720
Semnal de alarmă din Delta Dunării.

Articole de la același autor

Să faci turism pe litoral în aceste vremuri tulburi este o adevărată provocare, iar dacă ai credite bancare şi reuşeşti, totuşi, să te menţii pe linia de plutire, ai trecut chiar în dimensiunea miracolului. La final de sezon, agenţii economici trag linie, iar concluziile nu sunt tocmai fericite.

Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD) semnalează o scădere cu 50% a numărului de turişti din Deltă şi cere compensaţii financiare pentru pierderile suferite în 2022 şi 2023, din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, reducerea activităţii turistice a afectat pescuitul şi transportul naval din rezervaţie.

„Nicio societate care practică turism în Delta Dunării nu a avut profit în 2023, toate au o reducere de 50% faţă de anul 2021. Este o reducere reală a turismului, dar nu doar a acestui domeniu, ci a tot ce presupune pescuit, transport. Dacă nu se vor lua măsuri urgente, anul viitor, în Deltă vor fi foarte multe locaţii închise, altele scoase la vânzare, pentru că oamenii nu vor mai putea face faţă”, a declarat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

El a cerut ca autorităţile centrale să lanseze o campanie de promovare agresivă a Deltei Dunării şi o mediatizare exactă a locurilor în care dronele ruseşti cad pe teritoriul României, astfel încât turiştii să nu creadă că rezervaţia este o zonă de conflict.

„Principalele personalităţi ale României să-şi facă concediul în Delta Dunării. E o formă de a arăta cetăţenilor români, turiştilor străini că este o zonă sigură, în care oamenii pot să vină să-şi petreacă vacanţa în cea mai mare siguranţă”, a mai spus Iluşcă.

Operatorii economici din Deltă se confruntă cu un blocaj economic ce ar putea afecta în mod grav menţinerea în plată a resursei umane existente şi va duce la întârzieri la plata taxelor şi impozitelor, a ratelor bancare şi a furnizorilor de servicii. Iar până la insolvenţă şi faliment mai rămâne doar un singur pas.

Pentru a evita acest scenariu sumbru, asociaţia solicită scutirea de taxe şi impozite, a contribuţiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, a impozitului pe clădiri, a TVA de la data începerii invaziei Rusiei în Ucraina până la încheierea războiului, asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului, subvenţii pentru plata salariilor, precum şi extinderea scadenţelor împrumuturilor.

Pe de altă parte, agenţilor economici din zonă poate nu le-ar strica o nouă reevaluare a politicii de preţuri pentru serviciile oferite, nu puţine fiind cazurile în care o zi petrecută în Deltă fiind mai scumpă decât una petrecută la Londra.

Dialog cu… pescăruşii!

Nici proprietarii de active de pe litoral nu au avut, cu mici excepţii, un sezon reuşit. Lăsând la o parte week-end-urile din a doua jumătate a verii, când au fost organizate o serie de evenimente, în rest, au cam vorbit cu… guvizii şi pescăruşii.

„Am avut pandemie, acum război la graniţă. Faţă de vara lui 2019, scăderea numărului de turişti, iar aici nu mă refer de grupurile organizate, este una semnificativă, de peste 30 la sută. Am căutat să compensăm aceste pierderi venind în întâmpinarea colaboratorilor tradiţionali cu oferte speciale, din care câştigul nostru era minor.

Noi desfăşurăm şi alte activităţi economice, nu numai turism. Dacă

ne-am fi rezumat numai la acest domeniu, nu ştiu cum am fi putut face cheltuielilor: salarii, taxe, impozite, rate la bănci. Să sperăm că anul viitor va fi mai bun, că românii vor redescoperi litoralul românesc”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Ionuţ L., hotelier constănţean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Octombrie 2023
Stire din Economie : Finanţe, turism, comerţ. INFO economic
Duminică, 01 Octombrie 2023
Stire din Economie : Bursă, turism, investiţii. INFO economic
Pagina a fost generata in 0.5137 secunde