Nu uitați să construiți un teatru la Constanța! Echipa "Seaside Stories", laureată UNITER

12983
„Constanța are un an bun! Farul a ieșit campioană, acum și Teatrul de Stat”, declara, gâtuit de emoția unei reușite extraordinare, Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat, la înmânarea fabulosului premiu UNITER pentru cel mai bun spectacol, decernat pentru ”Seaside Stories”.

Paradoxal, două echipe care nu au la dispoziție un teren pe care să se… antreneze, dar care au reușit să facă fericiți și mândri atâția constănțeni.

Reamintim că succesul echipei Teatrului de Stat din Constanța vine după alte două reușite. În anul 2021, una dintre nominalizările la Gala UNITER s-a materializat în Premiul pentru Debut acordat regizoarei Diana Mititelu pentru spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, pentru ca, la Gala UNITER 2022, Teatrul de Stat Constanța să obțină Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay, acordat spectacolului „Ziua Z”.

„Mulțumesc publicului constănțean; pentru el facem ceea ce facem”

Luni, 12 iunie, Capitala Europeană a Culturii, Timișoara, a găzduit pentru a doua oară sărbătoarea anuală a teatrului românesc – Gala UNITER 2023, prilej cu care s-au acordat Premiile UNITER la diverse categorii pentru performanțe în arta dramatică a anului 2022.

Cel mai bun spectacol a fost declarat „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, în regia, scenariul, universul sonor ale lui Radu Afrim, scenografia - Theodor Cristian Niculae (un alt câștigător al premiului UNITER pentru scenografia aceluiași „Seaside Stories”), având în distribuție proaspăta trupă a Teatrului de Stat Constanța.

În ordinea intrării în scenă, actorii care au concurat la acest succes fabulos sunt: Liliana Ghiță (înlocuită la ultimele reprezentații de Mirela Pană), Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă (elev).

De asemenea, Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER scenografei Carmencita Brojboiu, care, deși nu mai locuiește la Constanța, tot constănțeancă de-a noastră o vom considera. Născută pe 11 ianuarie 1959, la Constanța, Carmencita Brojboiu a absolvit, în 1978, Liceul de Arte Plastice Constanţa, secţia Scenografie. Din 2012, este doctor în Arte plastice și decorative la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca; titlul tezei de doctorat: „Masca în teatrul modern (European din a doua jumătate a secolului XX ) – semn și simbol”; conducător de doctorat prof. univ. dr. Ioan Sbârciu.

Revenind la grozava reușită a echipei din spectacolul „Seaside Stories”, același director Erwin Șimșensohn declara la primirea premiului: „Mulțumiri foarte, foarte multe, Radu Afrim, pentru ceea ce ai făcut la Constanța. Ai creat un spectacol extraordinar. Radu Afrim, îți mulțumim! Este un premiu colectiv, un premiu de spectacol, pentru care mulțumesc întregii echipe (moment în care i-a enumerat pe absolut toți cei care au contribuit, fie că au fost în spatele scenei sau pe scenă – n.r.). Mulțumim mult juriilor: juriul de nominalizări și juriul final, pentru ceea ce faceți. Vreau să mulțumesc echipei UNITER pentru acest extraordinar eveniment și pentru tot ce face în timpul anului și pentru modul cum sprijină teatrele din întreaga țară. Mulțumesc Consiliului Județean Constanța, tuturor celor din această instituție care sprijină Teatrul de Stat Constanța. Mulțumesc presei din Constanța și tuturor jurnaliștilor care ne sprijină în această activitate. Mulțumesc publicului constănțean, pentru el facem ceea ce facem!(…)

Ada Lupu a făcut la început o reverență pentru cei care au pus bazele acestei clădiri. La Constanța noi nu avem o clădire. Noi, întreaga echipă a Teatrului de Stat Constanța, facem acum o reverență celor care vor construi la un moment dat o clădire de teatru la Constanța”, a mai transmis de pe scena sălii mari a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara Erwin Șimșensohn. Fără să omită poate esențialul. Și anume că dacă nu ar fi avut înțelegerea familiei – a soției - Eliza și a celor două fetițe – Linda și Miri, pe care, de patru ani, le vede la sfârșit de săptămână - nimic din toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla.

Felicitări încă o dată pentru această recunoaștere națională care merită răsplătită de autoritățile locale cel puțin cu o urgentare a lucrărilor la reconsolidarea vechiului sediu al teatrului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4624 secunde