”O mie de lumi…1950”, lansare de carte la Cărturești City Mall

216
”O mie de lumi…1950”, lansare de carte la Cărturești City Mall - lansare-de-carte-1685358349.jpg
La finele săptămânii trecute, a fost lansat la standul Editurii Junimea din cadrul Bookfest 2023 volumul „O mie de lumi…1950”, al cărui autor este constănțeanul Costin Gagu. Marți, 30 mai, la ora 13, este programată lansarea la Constanța, la Cărturești City Mall, prilej cu care autorul va vorbi despre cele o mie de lumi, din acest roman istoric cu un subiect extrem de special și de sensibil: drama femeii în timpul marilor exproprieri din anul 1950.

Din prezentarea oferită de Editura Junimea am reținut: „1950, anul exproprierii de imobile ale vechii clase burghezo-moșierești în România. Venit de la țară, Pavel ajunge din întâmplare angajat al Securității, calitate din care pășește în drama familială a lui Iorgu și a Matildei. Jumătate de secol mai târziu, un testament de la un necunoscut o aduce pe Iaria într-un oraș în care nu a mai fost niciodată, într-o lume pe care nu a cunoscut-o nicicând. Încântător, misterios și romantic pe alocuri, romanul prezintă prietenia ciudată între un lucrător al poliției politice, Securitatea, și una dintre victimele teribilei instituții. Fiecare încearcă să îl înțeleagă pe celălalt. Fiecare încearcă să acceseze lumea celuilalt într-un dezacord existențial care reprezintă, în fapt, esența lumii noi care se naște în acea perioadă și a cărei moștenire o trăim și astăzi”.

Luni, 29 mai, cu prilejul lansării la Muzeul Brăilei „Carol I”, Dr. Mirela Vernescu afirma: „Un testament târziu dezvăluie un roman istoric incendiar despre o dramă a anilor de după război, atunci când instaurarea comunismului nu a fost doar o simplă răsturnare socială, ci o continuă amalgamare de destine şi tragedii. În oglinda timpului, istoria locului se dezvăluie ca o tornadă de realism politic şi social, unde destine se prăbuşesc, dispar sau se transformă. «Sfârşitul unei lumi e doar începutul alteia». Lumea de după război se schimbă invariabil spre bine sau rău, o schimbare care deraiază iremediabil vieţi, vise şi aspiraţii. Noua lege de expropiere a caselor creează realităţi perfide, ilustrate de permutări sociale şi o inversare a valorilor sociale. Anchetele de la Securitate sunt doar zgomotul unor schimbări profunde care au definit un om nou: homomuncitorescus. Tragedia Matildei şi a lui Iorgu sunt doar un preţ care trebuie plătit pentru legitimizarea noii realități”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3976 secunde