Restaurarea monumentalului Edificiu Roman cu Mozaic, abia la jumătatea drumului

2030

Articole de la același autor

Constanța turistică a anului 2024 pare să promită o ofertă mai atractivă vizitatorilor săi, ca urmare a finalizării unor șantiere de conservare și restaurare la obiective unice în patrimoniul istoric al României. Și dacă zilele trecute președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, anunța că șantierul prețiosului Mormânt cavou Hypogeu se apropie de final, în doar câteva luni urmând să fie dat circuitului de vizitare, aceeași sursă a oferit informații și despre desfășurarea de forțe de la Edificiul Roman cu Mozaic.



După cum deja se știe, la finele lunii octombrie 2022, a fost emis Ordinul privind începerea execuției lucrărilor, proiectul de restaurare la Edificiul Roman cu Mozaic fiind realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

În toamna anului 1959, în contextul ridicării unor blocuri de locuințe în zona Pieței Ovidiu, era descoperit ceea ce avea să devină, în 1977, Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța, un celebru obiectiv turistic, prin inedita lui ofertă expozițională. Binecunoscut pentru somptuozitatea decorului său interior: pavaj mozaicat policrom întins pe toată suprafața sălii de pe terasa superioară, pereți placați cu marmură decorată variat, șantierul la acest obiectiv nu a fost deloc ușor de coordonat.

De altfel, într-un recent interviu acordat postului de televiziune Antena 3 Constanța, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, declara că de-a lungul desfășurării lucrărilor compania italiană câștigătoare a impus numeroase modificări.

Cert este că șantierul deschis în 2022 pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic se află în faza finală și că anul acesta cu siguranță va fi redat circuitului. „Tocmai de aceea am efectuat nenumărate vizite și am primit acum câteva săptămâni și descărcarea arheologică. Un alt proiect esențial pentru revitalizarea patrimoniului cultural-istoric al județului Constanța avansează cu succes. Lucrările de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic sunt realizate în proporție de peste 50%. Atât interiorul, cât și exteriorul obiectivului au fost supuse unor intervenții complexe, meticulos planificate de către specialiști, la nivelul mozaicului și zidăriei antice.

Prin creșterea vizibilității Edificiului Roman cu Mozaic, a Mormântului Pictat Hypogeu, precum și a celorlalte obiective din patrimoniul cultural-istoric, județul nostru va deveni mai atractiv și mai ofertant din punct de vedere turistic.

Fără îndoială, anul 2024 va marca momentul în care rezultatele eforturilor noastre vor deveni vizibile, prin finalizarea acestor proiecte ce ne vor permite să explorăm și să apreciem frumusețea și importanța istorică a acestor moșteniri culturale unice în România”, a transmis președintele Consiliului Județean Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6203 secunde