Stagiunea lunii mai se încheie, la Teatrul ”Oleg Danovski”, pe acorduri de Verdi

371
Stagiunea lunii mai se încheie, la Teatrul ”Oleg Danovski”, pe acorduri de Verdi - fondstagiunea-1653669168.jpg

Articole de la același autor

După ce, week-endul trecut, soliștii Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” au oferit o surpriză extrem de plăcută melomanilor constănțeni, coborând de pe scenă în aer liber, în fața instituției, ultimele două evenimente culturale ale lunii mai poartă amprenta inegalabilului Verdi.

Sâmbătă, 28 mai, ora 19:00, publicul este invitat în sala teatrului, la una dintre cele mai apreciate lucrări aparținând lui Giuseppe Verdi - ”Traviata” (în italiană La traviata), o operă în patru acte pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul - „Dama cu camelii”. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

Soliștii reprezentației de sâmbătă, 28 mai, vor fi Laura Eftimie, Doru Iftene, Marius Eftimie, Stela Sîrbu, Mădălin Băldău, Laurențiu Severin, Adrian Pîrlea, Constantin Acsinte, Ionela Duma, Adrian Bădilă.

Tot Giuseppe Verdi este compozitorul operei programate duminică, 29 mai, de la ora 19:00, în sala teatrului. „Nabucco” este o operă compusă în 1841 pe un libret de Temistocle Solera. Premiera a avut loc la Teatro alla Scala („Scala”) din Milano la 9 martie 1842. Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea (în original: Nebucadnețar), care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr. Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea cu pierderea minților. Spre sfârșitul operei el însă își revine, adoptă credința în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, și eliberează pe evrei din robie.

Soliști vor fi: Vasile Chișiu (București), Mădălin Băldău Debut, Orest Pîslariu (București), Akiko Hayakawa (Japonia), Lucia Mihalache, Ștefan Schuller (Brașov), Iulian Bratu, Mihaela Ionescu

Bilete disponibile pe website https://www.tnobconstanta.ro/bilete și la Agenția Teatrului.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5107 secunde