Tradiții de Bobotează. Fetele care cad pe gheaţă se vor mărita anul acesta

870
Tradiții de Bobotează. Fetele care cad pe gheaţă se vor mărita anul acesta - traditii-boboteaza-1704481899.jpg

Articole de la același autor

Boboteaza este o tradiţie veche în sânul Bisericii, prăznuirea ei fiind consemnată începând din secolul al III-lea. Încă de la început era considerată, alături de Paşte şi Crăciun, una dintre cele mai importante sărbători din lumea creştină.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli.

Boboteaza este, simbolic, şi o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin apa sfinţită.

Ce nu este bine să faci de Bobotează

În ziua Botezului Domnului nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele. În popor se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.

De asemenea, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, potrivit credinţei populare.

Aghiazma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum și la favorizarea unor recolte bogate.

Apa are o semnificaţie specială în această zi; se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.

De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că, dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.

Secretul aghiazmei

Secretul stă, însă, spun oamenii de ştiinţă, în faptul că apa respectivă intră în contact cu argint, prin scufundarea crucii, şi cu busuiocul, ambele având proprietăţi antimicrobiene.

Argintul, introdus chiar pentru scurtă vreme în apă, omoară bacteriile de putrefacţie şi algele microscopice care se află în ea sau creează un mediu în care acestea nu se pot dezvolta.

Busuiocul este şi el cunoscut ca fiind o plantă cu proprietăţi antiseptice, iar cele două, în combinaţie, fac ca apa sfinţită să se conserve mult mai bine.

Busuiocul este şi el recunoscut pentru calităţile sale de vindecare a anumitor afecţiuni. Potrivit specialiștilor în medicina naturistă, părţile aeriene ale plantei de busuioc prezintă importanţă atât în medicina umană, cât şi în cea veterinară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5663 secunde