Sărbătoarea Bobotezei, în toiul pregătirilor. Zeci de voluntari lucrează la Catedrala Arhiepiscopală

1969

Articole de la același autor

Pregătirile pentru sărbătoarea Bobotezei au început la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Voluntarii lucrează fără oprire pentru a eticheta un număr uriaș de 200.000 de sticle care vor fi umplute cu aghiazmă pentru enoriașii ce sunt așteptați la slujba Bobotezei. În prag de sărbătoare, joi, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a organizat o conferință de presă, susținută din mijlocul grupului de voluntariat.

Ca în fiecare an, Arhiepiscopia va avea mulți voluntari alături în zi de sărbătoare, iar lucrurile sunt pregătite la foc automat pentru marea ceremonie religioasă.

„Zilele luminate prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului se apropie. Mâine (n.r. vineri) este ajunul Bobotezei. Sigur, ne-am pregătit, am comandat 200.000 de sticle, mai sunt de adus aproape jumătate din câte avem aici. S-au pregătit deja etichetele, se etichetează, credincioșii sunt râvnitori. Mâine (n.r. vineri) se vor umple cele 200.000 de sticle. Vor fi mulți voluntari, avem multe butoaie și iată, aghiazma de la Bobotează este atât de folositoare, pentru că este aghiazmă mare ce se ia numai cu post și cu dezlegare. Se săvârșește o singură dată pe an, se ia de pe 5 ianuarie până pe 14 ianuarie, când se încheie sărbătoarea Botezului Domnului.

Iordanul s-a oprit și toată lumea s-a bucurat de această minune, pentru că, atunci când Mântuitorul Hristos a intrat în Iordan ca să fie botezat de către Ioan, râul Iordan i-a făcut loc. Pentru că este stăpânul întregii făpturi, Fiul lui Dumnezeu. Este prima mare minune a arătării Sfintei Treimi la Iordan, când Fiul intră în râul Iordan și când Ioan Botezătorul, aplecându-se Mântuitorul ca să fie botezat, toarnă apă pe capul lui Iisus și cerul se deschide, Duhul Sfânt se pogoară în chip de porumbel, iar glasul Tatălui se aude: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit». Este marea minune cu care își începe Mântuitorul Hristos activitatea sa de propovăduire a dragostei Părintelui Ceresc care cheamă întreaga omenire la iertare”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului.

„Nu simt că este o muncă grea”

Voluntarele care se ocupă de etichetarea celor 200.000 de sticle fac acest lucru, cu bucurie, de câțiva ani și au simțit nevoia să vină și în acest an.

„Vin de câțiva ani. Îmi place să vin să fac ceva util. Trebuie să ne facem timp pentru Dumnezeu și venim pentru sănătate, pentru iertarea păcatelor”, ne-a spus una dintre voluntare.

„Eu merg în fiecare an să ajut pentru Bobotează. Îmi place să ajut biserica, nu simt că e o muncă grea. M-am obișnuit să pregătesc sticlele. Chiar dacă sunt multe, facem față. Aștept credincioșii să vină să ia aghiazmă”, a precizat o colegă de-a acesteia.

La ceremonia de sfințire a apelor, oficializată în Portul Tomis, sunt așteptați între 10.000 și 20.000 de credincioși. Pe perioada manifestării, pe faleza din Constanța va exista și anul acesta o cruce din gheață și vor fi aruncate în apa mării trei cruci din lemn pe care temerarii sunt invitați să sară să le recupereze.

„Vineri dimineață, de la ora 05:00 încep sfânta slujbă în biserică. La 07:20-07:30, voi ieși la aghiazmă în fața Catedralei. Apoi se vor umple sticlele cu aghiazmă, eu voi merge la cele două penitenciare, la 13:30 voi fi și la Hârșova, vineri. Voi sfinți apa, la Dunăre, la 13:30. Apoi, în ziua de Bobotează, voi mai avea un program la Lacul Siutghiol, în Ovidiu, la ora 15:00. La ora 17:00 voi fi la vecernie la Biserica «Sf. Ioan Botezătorul» din Constanța și duminică, de la ora 08:00, voi fi la Biserica «Sf. Ioan Botezătorul»”, a precizat IPS Teodosie în legătură cu programul ceremoniei.

Cum s-a întâmplat și anul trecut, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit mai multe ciubere din lemn, care vor fi umplute cu zeci de mii de litri de apă ce vor fi sfințite cu aghiazmă.

„Vom ieși în procesiune, cu carele cu boi și măgari. Sâmbătă, în ziua de Bobotează, pe la 11:15 vom ieși din Biserică, vom organiza procesiunea astfel încât, la 11:45, să fim în Portul Tomis, să începem, cel târziu la 12:00, Slujba Botezului Domnului. Vom merge și pe mare, vom arunca crucile, va fi sărbătoare deplină, ca de fiecare dată”, a încheiat Arhiepiscopul Tomisului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4038 secunde