Lipsa forţei de muncă le creează insomnii managerilor. "Mare minune să mai găseşti personal calificat!"

1401
Lipsa forţei de muncă le creează insomnii managerilor.

Articole de la același autor

Peste un sfert dintre managerii români (27%) s-au declarat îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă în primul semestru al acestui an, arată datele unui studiu privind piaţa muncii. Situaţia de la Constanţa se înscrie pe aceleaşi coordonate, nu numai în industria HoReCa, ci şi în activităţile de producţie, în construcţii sau în industria grea.



Conform cercetării Confidex, realizată de Impetum Group, ajunsă la cea de-a noua ediţie, criza forţei de muncă este, încă de la începutul acestui an, cea mai mare frică a managerilor români, chiar peste fenomenul creşterii preţurilor.

În ceea ce priveşte gradul de încredere al mediului de afaceri în economie, 27% dintre manageri se declarau, în primul semestru al acestui an, îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, cu 16% mai mulţi comparativ cu datele raportate la finele anului trecut.

„Astfel, criza forţei de muncă pare să devină una dintre principalele preocupări ale oamenilor de afaceri, depăşind alte subiecte îngrijorătoare, precum rata inflaţiei şi majorarea preţurilor, subiecte care, la finalul anului trecut, îi preocupau pe aproape jumătate dintre managerii chestionaţi de Confidex”, notează sursa citată.

O rezolvare a acestei probleme ar putea fi, în viziunea unor manageri, integrarea în mediul privat a unor angajaţi din sistemul public. De asemenea, o soluţie la care apelează managerii români este importul de resursă umană, care, însă, s-a dovedit a fi un proces complicat. România nu este o ţară atractivă pentru muncitorii imigranţi, astfel încât reţinerea lor - iar aici ne referim la cei pricepuţi, calificaţi, care pot face performanţă în domeniile lor - este o provocare în sine.

În plus, anunţatele modificări ale Codului Fiscal, perioada de incertitudine care se prelungeşte, toate creează o stare de nelinişte atât în rândul angajaţilor, ce poate duce la defocusare, cât şi în rândul angajatorilor.

Dumnezeu cu mila!

Cum se prezintă situaţia la Constanţa? Fix pe aceleaşi coordonate, cele mai afectate fiind firmele cu activitate în HoReCa sau în industria grea.

„Mare minune să mai găseşti un ospătar calificat, o bucătăreasă pricepută sau o cameristă harnică. O mare parte din personalul calificat s-a pierdut, nu ştiu dacă definitiv, dar cu siguranţă pentru o bună perioadă de timp. Atraşi de salariile mult mai mari, oamenii au plecat să muncească în străinătate, în staţiuni, pe nave de croazieră.

Dinamica personalului pe care îl avem este una uriaşă, un fenomen pe care nu îl putem opri. Am angajat tineret, i-am ajutat să crească, să se perfecţioneze. Au pretenţii din ce în ce mai mari, iar dacă nu le poţi satisface, pleacă! Şi noi o luăm de la capăt.

Încercăm să oferim, pe lângă salarii, şi alte facilităţi: masă, cazare în hotel pentru personalul din alte judeţe, vouchere de acces în diverse unităţi de agrement cu care avem parteneriate. Am avut mari dificultăţi în sezonul recent încheiat, sperăm să fie mai bine la anul, mai ales că o parte din personal este angrenat acum în alte activităţi ale grupului nostru de firme”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Lucian L., hotelier constănţean.

Cât despre industria grea, aici e jalea şi mai mare. Au dispărut meseriaşii - lăcătuşii, instalatorii, sudorii, mecanicii, parchetarii. De fapt, n-au dispărut de pe faţa pământului, ci au luat calea Vestului.

„Este o competiţie dură pe piaţa muncii în domeniu nostru, al construcţiilor, salariile din Germania, Franţa, Spania sau ţările nordice sunt mult peste ceea ce putem oferi. Pentru a ne menţine pe linia de plutire, am demarat două programe, unul de fidelizare a angajaţilor existenţi, experimentaţi, altul de recrutare şi de instruire a tinerilor, pe care e tot mai greu să-i atragi către o meserie”, explică Petre H., reprezentantul unei firme din domeniul construcţiilor.

Ce va fi după implementarea noului pachet de măsuri fiscale? Dumnezeu cu mila! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.1725 secunde