Misiuni încheiate cu succes! Zile "de foc" pentru marinarii salvatori de la ARSVOM

209
Misiuni încheiate cu succes! Zile
Zilele de la jumătate lunii august au fost cu adevărat „de foc” pentru specialiştii Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM). Marinarii salvatori au efectuat o serie de misiuni, toate încheiate cu bine.

Primii care au intrat în acţiune au fost membrii echipajului navei „SAR Phoenix”, la bordul căreia s-au aflat comandantul Dan Nasiescu, ofiţerul mecanic Bogdan Blaga şi timonierul Alin Popa. Salvatorii au acordat asistenţă velierului „Orion”, aflat în dificultate în largul Mării Negre, fiind prins între pietre în zona Cap Tuzla.

„La bordul velierului se aflau şapte persoane, din care patru adulţi şi trei copii. Operaţiunea s-a încheiat cu succes. Ambarcaţiunea şi toţi cei şapte pasageri au ajuns cu bine în Portul Turistic Belona, din Eforie Nord”, a transmis consilierul Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul ARSVOM, Tudoriţa Cocu.

Şi aceasta a fost doar „încălzirea”, pentru că au urmat o serie de evenimente nefericite, mai multe persoane aflate în pericol de înec necesitând ajutor de urgenţă.

Astfel, specialiştii ARSVOM au fost solicitaţi să intervină în diferite zone ale litoralului românesc, pentru căutarea şi salvarea mai multor persoane, aflate în pericol de înec. Zonele indicate pentru efectuarea operaţiunilor de căutare şi salvare au fost: staţiunea Mamaia, zona „La Steaguri”, în Neptun, zona Discoteca Tineretului - Costineşti.

Mai mult, chiar în timpul festivităţii prilejuite de sărbătoarea Zilei Marinei Române, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a fost solicitată să intervină cu o navă SAR pentru a oferi ajutor unei persoane aflate în dificultate, în zona Plaja Corbu. Persoana se afla în pericol de înec, fiind căzută de pe o placă de surf, în largul Mării Negre.

Deoarece principalul obiectiv al instituţiei îl reprezintă activitatea de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare, nava „SAR Phoenix”, deşi participa activ la exerciţiul demonstrativ de combaterea migraţiei ilegale şi defilarea F222 cu simulare apuntare, a părăsit exerciţiul şi a plecat în misiunea de căutare.

Finalul a fost unul fericit, persoana a reuşit să iasă singură din apă, iar nava „SAR Phoenix” a revenit în poziţia iniţială, în cadrul exerciţiului de Ziua Marinei Române.

„Menţionăm că toate solicitările de intervenţie pentru salvarea vieţii omeneşti pe mare, efectuate de navele specializate ARSVOM, se realizează sub coordonarea şi la ordinul de intervenţie emis de către serviciul MRCC (Maritime Rescue Coordination Center) din cadrul Autorităţii Navale Române, atât în apele naţionale, cât şi în zona economică exclusivă”, a explicat consilierul Tudoriţa Cocu.

90 de ani de activitate neîntreruptă

Navele ARSVOM care au participat la aceste intervenţii au fost „SAR Phoenix” şi „SAR Theia”, ambele fiind construite în anul 2022, în Şantierul Baltic Workboats Shipyards din Estonia.

Nava „SAR Phoenix” este specializată pentru misiuni de căutare şi salvare a vieţii omeneşti, misiuni de asistenţă şi salvare în largul mării, misiuni de evacuare medicală de urgenţă, misiuni de remorcaj în regim de urgenţă şi pătrundere rapidă în câmp de foc, stins incendiu şi extragere persoane aflate în pericol. Poate prelua la bord până la 35 de persoane aflate în dificultate.

Nava „SAR Theia” este de asemenea specializată pentru misiuni de căutare şi salvare a vieţii omeneşti pe mare, precum şi misiuni de asistenţă pentru nave, aflate în dificultate în largul Mării Negre. Nava poate prelua la bord până la şase persoane aflate în dificultate.

În anul 2023, agenţia a marcat împlinirea a 90 de ani de activitate neîntreruptă a statului român în domeniul căutării şi salvării pe mare, onorând astfel activitatea tuturor marinarilor salvatori din România. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3549 secunde