Persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sponsorizări vor fi obligate să depună o declaraţie cu sumele primate

488
Persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sponsorizări vor fi obligate să depună o declaraţie cu sumele primate - 359918-1695128359.jpg
Potrivit unui proiect de lege, persoanele juridice fără scop patrimonial din România care au primit sponsorizări sau sume redirecționate din impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, precum și din impozitul pe venitul datorat de persoanele fizice, vor trebui să întocmească o declarație specială.


Declarația va însoți rapoartele financiare ale acestor organizații și va evidenția sumele primite și utilizate conform legii.


Proiectul de lege propune, de asemenea, introducerea obligativității auditării pentru persoanele juridice fără scop patrimonial care au primit sume în valoare cumulată, care urmează a fi stabilită prin ordin al ministrului finanțelor.


Aceste sume includ subvenții, sponsorizări, sume redirecționate și alte forme de finanțare similară.


În cazul acestor organizații, situațiile financiare anuale vor trebui să fie însoțite de o declarație care evidențiază sumele primite și utilizate în concordanță cu legile fiscale.
Aceste situații financiare anuale și declarații vor fi supuse unui audit extern efectuat de un auditor financiar în conformitate cu prevederile legale.
Prin introducerea acestor măsuri, se urmărește crearea unui mediu de încredere în calitatea raportărilor financiare ale entităților fără scop patrimonial.


Acest lucru va facilita o analiză mai exhaustivă a surselor de finanțare primite de aceste organizații și a modului în care aceste sume sunt utilizate, notează alba24.ro


Statistici
Conform datelor centralizate, în perioada 2019-2022, sumele declarate de către operatorii economici cu titlu de sponsorizare s-au ridicat la valoarea de 8,8 miliarde de lei.
Această cifră impresionantă subliniază importanța controlului și transparenței în gestionarea finanțelor pentru organizațiile fără scop patrimonial din România.
Noile măsuri legislative propuse vor contribui la sporirea transparenței și responsabilității în ceea ce privește finanțele organizațiilor fără scop patrimonial.
Ele vor asigura că sursele de finanțare sunt gestionate corect și că sumele primite sunt utilizate în conformitate cu prevederile legale.
Auditarea externă va consolida încrederea în calitatea raportărilor financiare și va sprijini buna guvernanță în sectorul nonprofit din România.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4347 secunde