Un război pierdut de instituțiile fiscale

Polițiștii și procurorii vor lupta cu firmele fantomă și cu cei care nu taie facturi

703
Polițiștii și procurorii vor lupta cu firmele fantomă și cu cei care nu taie facturi - e8c537448f31610df2507c6b8b89c04e.jpg

Articole de la același autor

"Majorarea taxelor constituie un risc suplimentar de creștere a evaziunii fiscale." Afirmația îi aparține ministrului Finanțelor publice, Sebastian Vlădescu, cel care este obligat prin fișa postului să conducă războiul împotriva evaziunii fiscale.

Semnificativ este contextul în care a fost făcută declarația. Cu două zile înainte, chiar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), s-a discutat despre evaziune fiscală și contrabandă, iar la distanță de numai o zi, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG 58, din 26 iulie 2010, de modificare a Codului Fiscal, prin care taxa pe valoarea adăugată a fost majorată cu 5% și s-a extins impozitarea la alte venituri.
"Pentru fiecare punct de creștere a taxelor luăm în calcul un risc suplimentar, de 70%, de creștere a evaziunii fiscale" - a declarat ministrul de Finanțe. Altfel spus, mare parte din banii plătiți în plus de populație nu vor ajunge la buget, ci în buzunarele evazioniș-tilor. De pe urma creșterii fiscalității va profita în principal economia subterană.
Situația se dovedește a fi extrem de gravă, altfel nu ar fi fost discutată la nivelul CSAT. Este o dovadă că a încetat să fie doar o problemă a bugetului, că reprezintă o amenințare la siguranța națională.
De ce s-a ajuns aici? Pentru că instituțiile statului cu atribuțiuni în acest domeniu nu își fac datoria sau sunt depășite de situație? Un posibil răspuns la această întrebare este faptul că cel care a prezentat analiza cu privire la practicile de evaziune fiscală și contrabandă a fost directorul Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior.
Firesc ar fi fost ca un asemenea document să fie elaborat și prezentat chiar de Sorin Blejnar, președintele Autorității Naționale de Administrare Fiscală. În subordinea sa directă se află Vama, Garda Financiară și structurile Inspecției Fiscale, adică instituțiile care au misiunea să lupte cu evazioniștii.
Și decizia CSAT spune același lucru: Autoritatea Națională de Admi-nistrare Fiscală este depășită de situație și, drept urmare, trebuie ajutată de Ministerul de Interne și de Parchet. În județe urmează să se constituie "grupuri de lucru operaționale formate din ofițeri specialiști și experți desemnați de instituțiile responsabile". Dacă nici această metodă nu dă rezultate, ce se va întâmpla? Va apela CSAT la jandarmi, la armată, la trupele NATO? Va chema infanteria, artileria, aviația și marina militară să se războiască cu evazioniștii și contrabandiștii?
Finanțiștii din cadrul Ministerului Finanțelor Publice contactați de ziarul "Cuget Liber" consideră că astfel de măsuri "hei-rupiste" n-au viitor. Trebuie mers la cauzele ine-ficienței instituțiilor de control, care țin de modul lor de organizare, spun aceștia. În prezent, o serie de atribuții specifice Inspecției Fiscale (precum cele legate de accize și antrepozitele fiscale) se află în "curtea" Vămii. Pe de altă parte, Inspecției Fiscale îi este interzis să execute controale inopinate sau să verifice utilizarea caselor de marcat. Mai mult, bazele de date ale Vămii, Gărzii Financiare și Inspecției Fiscale nu sunt comune. Sursele noastre susțin că eforturile ministrului Finanțelor publice de a reorganiza ANAF, de a o face eficientă, se lovesc de o puternică opoziție din interiorul acestei instituții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7635 secunde