Pregătiri pentru Paşte cu miel, ouă şi vin! Constănţenii au declanşat "Operaţiunea MOV"

1917

Articole de la același autor

Doar două săptămâni au mai rămas până la Paşte, una dintre cele mai importante sărbători religioase ale creştinilor ortodocşi, iar constănţenii au intrat în febra pregătirilor. Încă nu s-a dat „semnalul” cumpărăturilor, însă toată lumea este cu ochii pe preţurile aferente „Operaţiunii MOV”: miel, ouă, vin!

Anul acesta, Paştele „pică” pe 16 aprilie, iar de săptămâna viitoare, se aşteaptă ca magazinele să fie luate cu asalt de constănţeni, dornici de

a-şi asigura o masă bogată, cu toate produsele tradiţionale, în familie, alături de cei dragi. „Piesa de rezistenţă” va fi, ca în fiecare an, friptura din carne de miel, stropit bine în vin roşu, iar constănţenii sunt curioşi să afle cât vor trebui să scoată din buzunare pentru acest deliciu.

Din galantarele principalelor supermarketuri din Constanţa nu lipseşte niciodată carnea de miel, iar în această perioadă, preţurile variază între 35 de lei şi 65 de lei/kg, în funcţie de calitatea „materialului de lucru” - sfert anterior sau pulpă cu os. Cei mai cu dare de mână pot opta pentru un antricot de miel irlandez, cotat la 95 de lei.

Tot cam acestea sunt şi preţurile la producători, crescătorii de animale fiind pregătiţi să intre în pieţe cu preţuri pornind de la 30 de lei (în viu), până la 45 de lei. Iar pentru un miel întreg, cu cap pentru ciorbică şi organele aferente pentru drob, va trebui, aşadar, să scoateţi din buzunar minimum 500 de lei.

Dar, având în vedere cheltuielile tot mai mari pe care le au, unii dintre crescătorii de animale au renunţat să mai sacrifice miei de Paşte.

„Să ştiţi că nu este mare afacere. La cât a ajuns să coste hrana, întreţinerea, creşterea animalelor, taxele şi impozitele pe care le plătim, mai bine te laşi. La sfârşit, realizezi că ai muncit numai pentru a acoperi cheltuielile. Nu este rentabil, de aceea, am şi renunţat la această activitate de Paşte”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Costel P., proprietarul unei ferme de animale din judeţul Constanţa.

Cu toate acestea, constănţenii trebuie să fie liniştiţi: va fi carne de miel suficientă pe piaţă, dar, aşa cum recomandă şi specialiştii DSVSA, grijă mare de unde cumpăraţi! Evitaţi chilipirurile şi faceţi achiziţia din spaţiile autorizate, unde să fiţi convinşi că se respectă normele sanitare, de igienă.

Iar pentru că masa de Paşte începe cu tradiţionalul ciocnit de ouă, trebuie să ştiţi că preţurile, la supermarket, pentru un cofraj pornesc de la 9 lei (6 bucăţi), până la 45 de lei (30 bucăţi). Dacă optaţi pentru ouă de la ţărani, care-şi laudă găinile crescute libere-n ţărână, cu iarbă şi grăunţe, preţul creşte la 2 sau chiar 3 lei, în funcţie de cât de bine ştie fiecare să-şi aprecieze şi să-şi vândă marfa.

În ceea ce priveşte cozonacul, nelipsit de pe mesele constănţenilor, se constată, în ultima perioadă, tendinţa de a apela la producători de cartier, în detrimentul ofertei din supermarketuri. Constănţenii par a se ghida după principul mai bine mai puţin, dar mai bun, aşa că preţul pentru un cozonac de casă, cu toate aromele posibile, nuci, rahat şi stafide, ajunge şi la 200 de lei.

XXX

Am lăsat, la final, mercurialul sticlelor de vin. După ţuica de prună, ciorbica şi friptura de miel, merge de minune un pahar de vin roşu, pe gustul fiecăruia.

La supermarket, un Pinot Noir sau un Cabernet Sauvignon bun îl puteţi cumpăra cu preţuri decente, 30-40 de lei fiola, dar „cunoscătorii” sunt îmbiaţi cu sortimente de top, pentru care efortul financiar e mai consistent: 80, 90 şi chiar peste 100 de lei fiola.

Dacă mergeţi la piaţă, un vin vărsat îl găsiţi şi la 15 lei litrul, însă, în acest caz, probabilitatea ca vinul să vadă şi bob de strugure este destul de mică. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6018 secunde