Structură unică în România, scafandrii militari - la ceas aniversar

3266

Articole de la același autor

Centrul de Scafandri din Constanța a marcat, miercuri, 15 noiembrie, 56 de ani de la înființarea primei structuri de scafandri militari din România, în anul 1967, cu denumirea Grupul 279 Scafandri.

„Centrul 39 Scafandri este o structură unică în Armata României, fiind singura instituție din țara noastră acreditată să breveteze scafandri, atât pentru sistemul național de apărare, cât și pentru mediul civil. Această structură de elită a Forțelor Navale Române se adaptează permanent la standardele internaționale ale domeniului scafandreriei, motiv pentru care derulează continuu proiecte de înzestrare, modernizare și reparații”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale.

În anul 2022, tot cu prilejul acestei zile de sărbătoare, la sediul instituției din Constanța a fost inaugurat noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300 din compunerea Laboratorului Hiperbar, cel mai performant sistem de antrenament al scafandrilor, din Europa.

Un an mai târziu, Centrul 39 Scafandri prezintă un nou proiect încheiat cu succes, și anume, finalizarea procesului de modernizare și reparații capitale la Nava Maritimă pentru Scafandri „Grigore Antipa”. Proiectul derulat la această capabilitate din compunerea Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime a constat în schimbarea în totalitate a operei vii și în procent de aproximativ 80% a operei moarte și a suprastructurii navei, reparații la elementele de rezistență și lucrări de amenajare a spațiilor interioare, lucrări de modernizare la instalația de lansare-recuperare ambarcațiune, la macaraua navală de punte telescopică cu trei brațe, la sistemul integrat de navigație, precum și la sistemul energetic naval de la bord.

Centrul 39 Scafandri, la fel ca toate structurile din Forțele Navale Române, și-a adaptat rapid planurile de activități și procedurile operaționale, la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, iar trei detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) fac parte din pachetul de forțe pus la dispoziție pentru activitățile desfășurate în mod sistematic de monitorizare a zonei de responsabilitate. De la începutul conflictului din Ucraina până în prezent, scafandrii militari români au contribuit activ, alături de marinarii militari, la neutralizarea a cinci mine marine provenite din nordul Mării Negre.

În semn de recunoștință față de Eroi, Centrul de Scafandri a organizat joi, 9 noiembrie, o ceremonie militară și religioasă, pentru comemorarea celor opt militari căzuți la datorie în dublul accident aviatic din data de 2 martie 2022. Activitatea de comemorare s-a desfășurat în locul în care șapte dintre aceștia și-au pierdut viața, în apropierea localității Gura Dobrogei din Județul Constanța, loc în care a fost construit un monument în amintirea lor. Monumentului ridicat de familiile eroilor i-au fost adăugate un bust de scafandru și o ancoră, simbol al nădejdii, stabilității și siguranței.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8327 secunde