Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Parlament. USR susține că e o “minciună cap-coadă”

441
Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Parlament. USR susține că e o “minciună cap-coadă” - jmg9ndqwjmhhc2g9njmxztm5mtqwyzyw-1700500354.jpg

Articole de la același autor

Proiectul legii pensiilor a fost votată în urmă cu puțin timp în Camera Deputaților, cu 199 de voturi ”pentru”. Camera Deputaților este for decizional.


Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este "o minciună cap - coadă", susţinând că acesta va crea "haos bugetar". El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.


"Această nouă lege este o minciună cap - coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral", a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.


Noua Lege a pensiilor
Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.


Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).


Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.


De precizat că în proiectul de lege la capitolul impact bugetar Guvernul a lăsat „loc liber” respectiv nu a completat nimic. Astfel, legea a primit aviz pozitiv în comisii fără vreun impact bugetar scris, efectiv, în proiect. Guvernul s-a mulțumit, prin secretarul de stat al Muncii, Marius-Ilie Stanciu, să anunțe verbal impactul care, conform legii finanțelor publice trebuia trecut în scris în proiectul de lege, transmite stirileprotv.ro


„Referitor la impact. Impactul suplimentar este de 25 miliarde lei, din care 15 miliarde necesar pentru indexarea valorii punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie. Referitor la aplicaţia informatică, după ce va fi promulgată legea, va fi contractată şi această aplicaţie informatică pentru a putea face recalcularea şi punerea în aplicare a acestei legi. Până la 1 septembrie. La 1 septembrie vor primi noile taloane de pensie. În 2024, ne încadrăm în ţina de 9,4”, a afirmat Marius Stanciu, în plenul de marţi al Senatului.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2624 secunde