Senatorul Remus Negoi: "Sunt necesare ședinţe de dezbateri publice obligatorii pentru hotărârile importante ale autorităţilor locale"

1095
Senatorul Remus Negoi:

Articole de la același autor

Senatorul constănțean Remus Negoi, de la USR, a formulat o inițiativă legislativă ce vizează modificarea și completarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 749 din 3 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare. Demersului său s-a alăturat și senatorul Andrei Postică, de la acelaşi partid.

Pe scurt, iniţiativa legislativă prevede dezbateri publice obligatorii pentru cele mai importante hotărâri ale autorităților locale din cinci domenii de importanță majoră pentru comunitate: strategii, buget, rectificările bugetare, impozite și taxe locale, organizarea și funcționarea serviciilor publice.


În acest moment există obligativitatea consultării publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică. 


Prezenta propunere legislativă are în vedere reiterarea importanței transparenței decizionale în administrația publică.

„Implicarea societății civile sau a altor autorități publice în actele decizionale ale administrației publice, prin informarea acestora asupra proiectelor supuse dezbaterii și prin accesul acestora în cadrul ședințelor de consultare publică, reprezintă un act necesar în dezvoltarea societății. De aceea, este necesar ca efectuarea unei consultări publice, conform legii, să nu fie condiționată de primirea unei solicitări scrise în acest sens. Autoritatea publică locală trebuie să fie proactivă, să dea dovadă de deschidere în colaborarea cu cetățenii, organizând permanent consultări publice și dezbateri din care să rezulte acte normative destinate cetățenilor și care să răspundă nevoilor reale ale oamenilor din comunități”, se spune în expunerea de motive.

„Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o prevede ca autoritățile publice centrale și locale să fie obligate să mențină transparența decizională în fața cetățenilor, prin organizarea de dezbateri publice pentru acele acte normative care s-ar încadra în tipul celor supuse dezbaterilor publice, conform legii, indiferent dacă aceste dezbateri au fost sau nu solicitate de asociații legal constituite sau alte autorități publice. Legea stabilește regulile procedurale minimale obligatorii aplicabile pentru asigurarea transparenței decizionale în cadrul autorităților administrației publice centrale și locale, alese sau numite, precum și ale altor instituții publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetățenii și asociațiile legal constituite ale acestora”, a declarat senatorul constănţean Remus Negoi, de la USR.

El a precizat că inițiativa legislativă vine în urma unei serii lungi de întâlniri cu secretari generali din primării, consilieri locali, consilieri județeni, viceprimari sau primari.

„USR s-a pronunțat mereu în favoarea creșterii transparenței activității autorităților locale, iar cetățenii, ONG-urile și orice persoane interesate trebuie să poată să-și spună părerea despre cele mai importante hotărâri ale unui Consiliu Local sau Consiliu Județean”, a mai adăugat parlamentarul Remus Negoi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3242 secunde