USR Constanţa, semnal de alarmă. "Sunt probleme cu plajele, spaţiile verzi şi curţile şcolilor"

1290
USR Constanţa, semnal de alarmă.

Articole de la același autor

USR Constanţa a susţinut, marţi, o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au dezbătut mai multe teme de interes local. La eveniment au luat parte deputatul Stelian Ion, consilierul local Cristiana Popescu şi liderul grupului de consilieri municipali ai USR, din Constanţa, Florin Cocargeanu.

„Există o lege pentru aprobarea OUG care a permis închirierea plajelor pentru perioada 2023-2024. Acest proiect a fost întors și a fost trimis către comisii. Ne-am întrebat și noi de ce. La Comisia de Administrație Publică vin niște amendamente din partea unui deputat UDMR care nu fac altceva decât dau posibilitatea ca termenul să se prelungească la nu mai puțin de 10 ani de zile. Se ajunge la o închiriere pe termen foarte lung. Se prevede acolo ca aceste plaje sa fie folosite de agenții economici și pe durata extra sezonului. Este o propunere care afectează mediul concurențial. Ar putea afecta și calitatea serviciilor oferite. Este incorect să nu se respecte procedura. Este de discutat dacă acele terase care se ridicau la începutul sezonului trebuie să rămână pe plajă și să se transforme în niște depozite”, a declarat Stelian Ion.

El a mai vorbit şi despre desfiinţarea unor spaţii verzi din municipiul Constanţa, care, în opinia sa, ar fi trebuit amenajate, şi nu desfiinţate.

„Vreau să vorbesc despre desființarea a 10.000 de metri pătrați de spaţii verzi în Constanţa. Spre Ovidiu era un spațiu verde foarte frumos dar acum se propune desființarea lui. Cu pretextul că se vor lăţi benzile. Dar acele benzi se îngustează în momentul în care ajungi la intersecție. Este o măsură care pare ca o bazaconie. Este în dezavantaj. Nu se îngrijesc spaţiile verzi, nu se îngrijește acea zonă care după ciclonul care a trecut peste Constanța arată jalnic, iar ei, cei din administraţia locală care ar putea să facă ceva, nu fac nimic”, a mai spus deputatul.

Nu în ultimul rând, deputatul a atins şi subiectul curţilor şcolilor din Constanţa, care este unul destul de sensibil.

„Vreau să mă refer la durata de închiriere a curților școlilor care acum are un termen de 5 ani de zile. Mulți directori de școli țin porțile școlilor închise dar alții reușesc să le țină deschise. Copiii nu mai au unde să facă sport fără să plătească. Eu cred că este foarte important să facem cu toții un efort pentru a deschide acele curți ale școlilor. Înțeleg că sunt buni și investitorii, dar lucrurile trebuie îngemănate”, a explicat Stelian Ion.

Cristiana Popescu: „Vrem să ştim care sun proiectele pentru Zona Metropolitană”

Consilierul local Cristiana Popescu a atins problema Zonei Metropolitane din Constanţa. Pentru acea zonă sunt prevăzute mai multe proiecte, dar cei de la USR spun că nu le cunosc în amănunt.

„Este vorba despre viziunea asupra polului de creștere în Zona Metropolitană Constanța. Există în lucru o actualizare. Nu știu câtă lume este informată despre stadiul actual de dezvoltare al acestei zone. Noi nu am avut habar până acum. În realitate este vorba despre proiectele care vor fi implementate în Constanța. Important este că toate aceste proiecte nu sunt discutate cu constănțenii și nu sunt puse în consultare publică. Poate că unele sunt benefice, poate că unele nu. Vergil Chitac hotărăște să dezvolte Constanța după bunul său plac. Ar trebui să știm cum s-a implementat acest proiect de dezvoltare. Nu am fost nici întrebați, nici informați. Normal ar fi fost să ne întrebe și pe noi. Spun lucrul acesta pentru că în continuare vin în Consiliul Local proiecte de hotărâri care vizează și zona Peninsulară a orașului. Ce protejăm acolo? Clădirile cu valoare istorică sau faptul că vom avea niște intervenții asupra unor clădiri care nu mai pot fi oricum restaurate”, a spus Cristiana Popescu.

La rândul său, Florin Cocargeanu, a vorbit despre creşterea taxei de salubrizare din municipiul Constanţa.

„Vreau să mă refer și la creșterea taxei de salubrizare de la 8 la 17 lei. Domnul primar ne-a adus un act cum că există un ordin al ANRSC care spune că acest tarif este de 17 lei, iar Vergil Chiţac spune că Primăria nu mai trebuie să plătească nimic și că trebuie să plătească cetățenii. El transferă toată taxa în sarcina cetățeanului. Asta arată că Primăria și-a îndeplinit rolul, dar nu este chiar aşa. Informarea nu s-a făcut cum trebuie până acum. Nu este vina cetățeanului. Vergil Chiţac spune că la anul vor veni în Constanţa prin PNRR peste 200 de insule ecologice. Dar până nu le vedem, nu putem să creștem și să punem taxa doar în cârca cetățeanului. El nu își asumă nicio vină în acest proces. Nu pot să nu remarc ipocrizia PNL-ului. La momentul 2020 Decebal Făgădău a promis creșterea tichetelor valorice de la 40 la 50 de lei şi ei au făcut scandal, iar acum tot ei vor să crească de la 50 la 75 de lei. Ipocrizie totală”, a încheiat Florin Cocargeanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5235 secunde