Când se instalează alergiile și cum le combatem

416
1
Când se instalează alergiile și cum le combatem - candseinstaleazaalergiile-1432059683.jpg

Articole de la același autor

Odată cu temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă, apar și primele manifestări specifice alergiilor. Aceste simptome apar în momentul în care sistemul imunitar reacționează exagerat în fața unei substanțe pe care o găsim în cantități mari în atmosferă. Și pentru că, uneori, alergiile se pot moșteni, este nevoie doar de un mic imbold pentru ca ele să se declanșeze.

Alergiile de primăvară se manifestă prin strănuturi repetate, nas înfundat, ochi înlăcrimați sau gât inflamat. Primul pas în combaterea lor este înlăturarea factorilor care le declanșează. Cu siguranță, cel mai comun "vinovat" de apariția alergiilor este polenul, pe care îl regăsim din abundență în mediu, mai ales în acest anotimp. Foarte important, însă, este să descoperim tipul de polen care provoacă alergia.

"Alergiile sunt provocate de polenul din aer; când este inhalat, sistemul imunitar al persoanelor alergice devine hiperactiv. Polenul este considerat inamic, iar anticorpii atacă alergenii, eliberând histamine în sânge. Histaminele cauzează simptomele alergiilor: mâncărimi ale ochilor, scurgeri nazale, strănut și altele.

Cu toții ne dorim să ne bucurăm, primăvara, de vremea frumoasă. Din nefericire, putem să ne confruntăm cu surprize neplăcute. 10% până la 30% din adulți pot fi afectați de rinită alergică (alergia cu inflamație locală a mucoasei nazale). Procentul este și mai mare în cazul copiilor, fiind afectați până la 40% dintre ei.

Totodată, stilul de viață poate fi răspunzător de apariția alergiei ca și factorii de mediu, poluarea, atât cea exterioară (gazele produse de diverse combustii), cât și cea interioară, adică fumul de țigară", a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

De la strănut, la șoc anafilactic

Deși în majoritatea cazurilor apar doar ușoare mâncărimi ale pielii în contactul cu unele țesături, iritație cutanată, înroșirea ușoară a ochilor sau lăcrimare, ori un oarecare disconfort gastric, nu de puține ori poate căpăta aspecte mai severe, precum îngreunarea respirației, senzație de sufocare, pete roșii pe tegumente sau chiar precipitarea unor crize de astm sau șoc anafilactic.

"În general, afecțiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte și poate dispărea o dată cu îmbătrânirea. Cu timpul, poate antrena și alte afecțiuni, precum oboseala cronică sau insomnia. Cel mai grav este că, netratate, alergiile digestive sau respiratorii pot ajunge până la șoc anafilactic, reprezentând o urgență medicală.

Din păcate, majoritatea tratamentelor clasice contra alergiilor (antihistaminice, descongestionante nazale, spray-uri cu corticosteroizi) au efecte adverse și necesită administrare pe termen lung. De aceea, pacienții trebuie să evite utilizarea lor fără o recomandare medicală", a mai precizat medicul.

Importanța efectuării testelor de alergie

Testele cutanate pot confirma implicarea uneia sau mai multor substanțe alergene. Aceste teste constau în injectarea sub piele a foarte mici cantități de substanțe care provoacă alergii. Observarea reacțiilor cutanate permite fixarea diagnosticului. Atunci când un alergen este identificat, este posibilă vindecarea alergiei.

Cea mai bună metodă de prevenire a alergiei rămâne evitarea factorului responsabil. 

Comentează știrea

Stela
20 mai 2015
Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru!

Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3409 secunde