Creierul trebuie antrenat zilnic!

283
Creierul trebuie antrenat zilnic! - fondmemorie2-1654091395.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, pierderea memoriei este asociată cu îmbătrânirea, dar puțini știu că o alimentație echilibrată, exercițiile fizice și obiceiurile sănătoase pot întârzia acest efect. Din păcate, acest simptom este primul indiciu al bolii Alzheimer. Pe de altă parte, memoria proastă este și o parte firească a procesului de îmbătrânire, când organismul trece printr-o serie de transformări, inclusiv la nivelul creierului.

Unii nu dau mare atenție faptului că au început să uite diverse lucruri.

S-ar putea spune chiar că unele persoane își dau seama că le vine mai greu să învețe lucruri noi sau că nu își amintesc anumite informații la fel de bine ca înainte. Desigur, unele probleme cu memoria sunt legate de anumite afecțiuni care pot fi tratate: deficitul de vitamina B12, alcoolismul cronic, tumorile, infecțiile, cheagurile de sânge pe creier, demența, rănile la cap, stresul, anxietatea sau depresia. Potrivit dr. Mihaela Prisăcaru, aceste probleme pot cauza pierderi de memorie care pot duce la stabilirea unui diagnostic greșit de boli mintale.
 

Totodată, un alt factor cu o influență negativă este reprezentat de schimbările bruște în stilul de viață. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale pierderilor de memorie: pierdeți des obiecte personale, nu reușiți să vă găsiți cuvintele în unele situații și puneți aceleași întrebări într-o convorbire sau povestiți de mai multe ori aceeași întâmplare.


„Alteori, persoanele cu astfel de probleme încep să se simtă dezorientate sau se rătăcesc în locuri cunoscute, nu îşi amintesc ce zi a săptămânii este ori ce an. Mai mult decât atât, uită anumite evenimente sau întâlniri stabilite şi le este greu să urmeze instrucțiuni sau să ia unele decizii. Pierderea memoriei pe termen scurt constă în a uita informații pe care, după trecerea episodului amnezic, aceşti oameni şi le amintesc. Dacă nu își amintesc un nume, de exemplu, dar apoi acesta vă vine în minte o oră mai târziu, înseamnă că aţi suferit o pierdere a memoriei pe termen scurt. În schimb, pierderea permanentă a memoriei se referă la informații pe care le uitați și nu vi le mai amintiţi niciodată”, a explicat medicul.
 

Iată câteva metode eficiente de a preveni sau întârzia evoluția bolii Alzheimer și a altor probleme cu memoria: un somn odihnitor, o dietă sănătoasă, exerciții fizice, o viață socială activă, activități cognitive. Creierul este ca un mușchi pe care trebuie să îl antrenaţi zilnic pentru a-l menține în formă. Însă dacă nu îl hrăniţi și nu îl oxigenaţi în mod corespunzător, se atrofiază. Tocmai de aceea, o viață activă și sănătoasă este foarte benefică pentru memorie. Totodată, este indicat să renunțaţi la obiceiurile dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool, fumatul sau consumul de droguri. De asemenea, fructele oleaginoase, cum ar fi migdalele, alunele de pădure, nucile, dar şi morcovii sunt printre cele mai bune alimente care combat pierderile de memorie. Uleiurile naturale din compoziția lor au proprietăți antiinflamatoare și conțin nutrienți benefici care mențin creierul în stare optimă, îmbunătățind memoria.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5665 secunde