Diagnosticarea precoce a infecției cu HIV crește șansele la viață

293

Articole recomandate

Un studiu realizat în perioada 2007-2009 în România arată că diagnosticul tardiv al infecției cu HIV duce la apariția unor probleme medicale, sociale și economice. Mai mult decât atât, rezultatele cercetării arată că pacienții diagnosticați tardiv prezintă un risc crescut de mortalitate comparativ cu pacienții diagnosticați precoce.
Potrivit paginamedicala.ro, studiul este semnat de Dragoș Florea, Simona Paraschiv, Mihaela Frățilă și Dan Oțelea. În cadrul cercetării, diagnosticul tardiv a fost definit prin prezența bolilor asociate cu SIDA.
"Au fost evaluați din punct de vedere clinic, imunologic, virusologic și epidemiologic 261 de pacienți adulți diagnosticați cu infecție de tip HIV/SIDA în perioada 2007 - 2009. Mai mult de jumătate (55%) dintre pacienții studiați aveau în acel moment și o boală asociată cu SIDA (o proporție mult mai mare decât cea de aproximativ 30% înregistrată în Europa de Vest). Cele mai frecvente boli asociate cu SIDA pe care le-am depistat au fost tubercu-loza, sindromul de slăbire sau pneumoniile recurente. Diagnosticul tardiv nu s-a asociat semnificativ cu vârsta, sexul sau nivelul de școlarizare ale pacienților", susțin autorii studiului.
În România, există în momentul de față peste 10.000 de pacienți cu HIV/SIDA. 7.244 din aceștia se află însă sub tratament.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 5.3984 secunde