Noi metode de recuperare pentru pacienţii cu afecţiuni neurologice
Articole de la același autor
Potrivit dr. Adriana Drăgan, de la clinica „Fiziozone”, recuperarea neurologică se axează, în principal, pe programe de exerciții fizice specifice, realizate de terapeuți specializați, care cunosc foarte bine tipurile de exerciții adecvate pacienților cu afecțiuni ale sistemului nervos. În acest sens, o metodă nouă de recuperare a pacienților cu afecțiuni neurologice, și nu numai, este metoda de reorganizare neurofuncţională. Această metodă de tratament kinetic, recent introdusă la clinica „Fiziozone”, se bazează pe recapitularea fazelor de dezvoltare ale aparatului locomotor, ale sistemului oral (care controlează vorbirea si masticația) și ale ochilor.
„Aceasta se aplică la toate grupele de vârstă, de la bebeluși până la persoane de vârsta a treia, cu rezultate excelente, se poate aplica și persoanelor imobilizate la pat, chiar dacă acestea nu comunică sau nu cooperează corespunzător. Terapeutul aplică stimuli pe corpul pacientului, în așa fel încât să obțină răspunsurile adaptative motorii necesare, care fac ca pacientul să evolueze și ca starea lui clinică să se îmbunătățească. Indicațiile terapeutice ale acestei metode de tratament kinetic sunt: paralizii cerebrale infantile, tulburări de coordonare ale mișcărilor, sechele după accidente vasculare cerebrale (hemipareze şi hemiplegii) sau traumatisme cranio-cerebrale, tulburări de vorbire și limbaj la adulți și copii (afazie după AVC, bâlbâieli, întârziere a limbajului), deficit de atenție și concentrare, dislexie, disgrafie, discalculie, tulburări ale motricității orale (deglutiție atipică, disfagie, respirație orală), boala Parkinson, sindrom Down, boli neurodegenerative ale sistemului nervos central, tulburări de atenție și concentrare la copii (ADHD), depresii”, a explicat specialistul.
Terapeutul lucrează individual cu pacientul, se fac minimum două – trei şedinţe pe săptămână (cazurile mai grave lucrează zilnic), durata unei şedinţe fiind de 40-50 minute. „Am obținut rezultate foarte bune în clinica noastră prin această metodă de terapie la copii cu paralizie cerebrală infantilă, distrofie musculară și în sechele după accidente vasculare cerebrale.
Recuperarea pacienților cu afecțiuni neurologice este mereu în centrul atenției noastre, deoarece patologia neurologică rămâne mereu o provocare pentru echipa de recuperare”, a completat dr. Drăgan.