Obiceiuri ale mamelor care duc la instalarea obezităţii la copii

334
Obiceiuri ale mamelor care duc la instalarea obezităţii la copii - fond-obezitate-1-1702404672.jpg

Articole de la același autor

Copiii cu mame care au prezentat diabet gestațional și care au consumat cel puțin o băutură cu îndulcitori artificiali în fiecare zi în cursul sarcinii, au avut o predispoziție mai mare pentru obezitate la vârsta de șapte ani, comparativ cu cei născuți din mame cu diabet gestațional, dar care au consumat apă în locul acestor băuturi.

Toate aceste informații sunt rezultatele unui studiu care trage un nou semnal de alarmă asupra dietei materne și pericolului obezității infantile, care antrenează după sine complicații precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și anumite tipuri de cancere, la un moment dat în viața adultă. Potrivit dr. Mihaela Acasandrei, în cadrul studiului, autorii au remarcat o majorare în ceea ce privește consumul de fluide, în paralel cu creșterea volumul de lichid amniotic. Pentru a evita aportul suplimentar de calorii, multe dintre femeile însărcinate care au participat la studiu au înlocuit băuturile îndulcite cu zahăr și sucurile cu băuturi ce conțin îndulcitori artificiali. Având în vedere cercetările anterioare care au asociat consumul unor astfel de băuturi dietetice cu creșterea în greutate, autorii studiului au urmărit să demonstreze dacă aportul lor în timpul sarcinii influențează și greutatea copilului.

Potrivit investigatorului principal al studiului, băuturile ce conțin îndulcitori artificiali contribuie în aceeași măsură la majorarea riscului de obezitate juvenilă, asemenea băuturilor îndulcite cu zahăr. Deloc surprinzător, copiii femeilor ce au consumat pe parcursul sarcinii băuturi dietetice în loc de apă, au avut un risc mai mare de a suferi de obezitate la vârsta de şapte ani.

Studiul a monitorizat evoluția circa 900 de sarcini complicate cu diabet gestațional, dintre care în 9% dintre cazurile analizate gravidele consumau zilnic băuturi cu îndulcitori artificiali, iar în urma interpretării datelor s-a observat în rândul copiilor născuți o majorare cu 60% a riscului de obezitate, acesta devenind dublu la vârsta de şapte ani, comparativ cu cei ai căror mame nu au consumat astfel de băuturi.

„Consumul de băuturi dietetice nu a oferit nici un avantaj în ceea ce privește protecția împotriva obezității, în comparație cu aportul de băuturi îndulcite cu zahăr, la vârsta de şapte ani șansele de instalare a obezității fiind la fel de crescute în ambele situații. În schimb, înlocuirea băuturilor dulci cu apă a redus riscul de obezitate la copii cu 17%. Deși mecanismul prin care băuturile cu îndulcitori artificial non-calorici majorează riscul de obezitate juvenilă nu este pe deplin elucidat, autorii studiului citând o serie de studii care asociază creșterea în greutate ca urmare a aportului de băuturi îndulcite cu modificări ale microflorei tractului digestiv”, a subliniat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.3785 secunde