Rabia continuă să afecteze comunitățile dezavantajate

168
Rabia continuă să afecteze comunitățile dezavantajate - rabie-1696337745.jpg

Articole de la același autor

Zilele trecute, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Rabiei, tema din acest an fiind „Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți”. Aceasta subliniază faptul că pentru a elimina decesele cauzate de rabie (turbare) până în anul 2030, este nevoie de un efort comun al medicilor, autorităților, organizațiilor care luptă pentru sănătatea animalelor, efort care trebuie concentrat pentru asigurarea sănătății tuturor, indiferent de nivelul social și economic. Din nefericire, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, rabia continuă să afecteze comunitățile dezavantajate din punct de vedere economic.

De asemenea, asigurarea accesului echitabil la servicii medicale și la măsurile de profilaxie a rabiei imediat după ce o persoană a suferit o plagă cu potențial rabigen, nu numai că salvează vieți, ci și reduce presiunea asupra sistemelor naționale de sănătate.

În prezent, rabia este o boală virală întâlnită în peste 150 de țări, care cauzează zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia și Africa. În anul 2021, două state membre UE au raportat 118 cazuri autohtone de rabie la animale: Polonia - 113 cazuri și România - 5 cazuri (patru bovine și o vulpe). Programul pentru eradicarea, combaterea și monitorizarea rabiei în România este aprobat, din punct de vedere tehnic și financiar, de către Comisia Europeană încă din anul 2011, în conformitate cu legislația veterinară a Uniunii Europene și cu criteriile stabilite în Decizia Comisiei 2008/341/CE din 25 aprilie 2008 de stabilire a criteriilor comunitare pentru programele naționale de eradicare, combatere și monitorizare a unor boli animale și a zoonozelor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4122 secunde