Au ajuns la disperare! Cocoşaţi de povara facturilor şi a preţurilor mari, pensionarii au ieşit în stradă

2003
3

Articole de la același autor

Bătrâneţea este grea şi vine la pachet, de cele mai multe ori, nu doar cu boli, ci şi cu multe neajunsuri. Este un fapt bine ştiut că majoritatea vârstnicilor nu suferă doar din cauza poverii grele a anilor pe care îi duc în spate, ci mai ales din cauza greutăţilor cotidiene, a preţurilor la utilităţi care au explodat, a mâncării scumpe şi a medicamentelor pe care sunt nevoiţi să şi le cumpere pentru a-şi menţine sănătatea într-o stare optimă.

Toate acestea şi multe altele i-au determinat pe o parte dintre seniorii Constanţei să iasă în stradă, în cursul zilei de joi, 13 octombrie. Protestul organizat de Uniunea Județeană a Pensionarilor a avut loc în faţa Prefecturii şi nu a durat mai mult de o oră. Participanţii la eveniment le-au solicitat reprezentanţilor Guvernului în teritoriu pensii mai mari, în contextul în care facturile, medicamentele şi preţurile crescute îi lasă aproape fără niciun leu în portofel. În acelaşi timp, ei au solicitat şi recalcularea pensiilor, fiind nemulţumiţi de faptul că, după zeci de ani de muncă, primesc puţin peste 1.000 lei, pensia minimă pe ţară, la acest moment. „Am ieşit în stradă, pentru a determina guvernanţii să ia în considerare creşterea pensiilor, precum şi alte cereri determinate de creşterea costurilor la gaze, energie electrică şi produse alimentare. Protestul s-a organizat la cererea membrilor uniunii, care au dorit, şi ei, să fie luaţi în seamă, după ani şi ani de muncă şi greutăţi. Din păcate, au fost doar aproximativ 40 de participanţi. Sunt puţin mâhnită că, uneori, deşi cer tot felul de lucruri, mulţi bătrâni nu iau parte la acţiunile despre care se discută. Eu sunt necăjită că nu există unire între ei”, ne-a declarat preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor, Veronica Negreanu, în vârstă de 92 de ani.

Vârstnicii vor ca punctul de pensie să fie 1.840 lei

„V-am votat! Ne-aţi minţit până ne-aţi uitat”, strigau persoanele de vârsta a treia pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa. Oamenii au spus că le este din ce în ce mai greu să se descurce. „Cu factura de la curent, cu cea de la întreţinere, mâncarea şi cu tratamentul pe care îl ridic lunar din farmacie, nu mai rămân cu niciun ban în buzunar”, ne-a mărturisit un participant la protest.

„Bătrâneţea este grea, dar preţurile sunt şi mai greu de suportat. Cu pensia primită lunar de la stat suntem la limita de jos a supravieţuirii. Este extrem de dificil să rezişti cu toate cheltuielile, în ziua de azi. Ce primim este o bătaie de joc, şi asta după o viaţă întreagă de muncă şi contribuţii plătite la zi”, a adăugat un altul.

„Cu pensiile actuale, nu ne descurcăm. Statul nu te lasă nici să mori, dar nici să trăieşti”, a subliniat un alt pensionar.

La protestul de joi au luat parte şi câţiva membri ai Asociaţiei „Liga Judeţeană Constanţa a Pensionarilor”, care, şi ei, cer Guvernului majorarea pensiilor cu 26%. În plus, îşi doresc cu ardoare ca punctul de pensie să fie 1.840 lei, începând cu luna noiembrie, pentru a ţine pasul cu costurile actuale.

„Apoi, se doreşte indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, plafonarea la un nivel suportabil a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, bătrânii cer stabilirea şi aplicarea unor măsuri care să influenţeze menţinerea la nivelul actual al preţurilor la produsele alimentare şi medicamente. Dacă vrea, Guvernul poate găsi resursele necesare pentru a satisface cererile pensionarilor”, a adăugat preşedintele Ioan Toma.

Precizăm că acest tip de acţiuni au fost organizate, săptămâna aceasta, în toată ţara, protestatarii susţinând că ele au la bază refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor.



Comentează știrea

Nevotant
13 octombrie 2022
Geaba iesiti acum in strada

N-ati lipsit la nicio votare. Voi i-ati ales. Acum va duceti din lac in put si o sa votati HAUR. Nu mai iesiti in strada, mai bine cugetati unde puneti stampila!

BunaCREDINTA
14 octombrie 2022
Si pe strada daca trebuie, pina la luminare

Votul aici a fost pe buna credinta. Toti au promis bine. Cu incredere si suflet bun se ajunge la Domnul. Acolo sigur se rezolva pt. toti in fct. de lumina (cu sau fara lemn in t)

Ei
14 octombrie 2022
Erorile neamului vanzator

Cand votezi papagali pentru ca ai primit o plimbare cu "autobuze speciale" si masa pe traseu și ai vrut posturi de "jucător din buric la stat" pentru ai tai nu ai de ce sa te plângi !!! Voi i-ati vrut pe marii "rebolutionari" care n-au mai fost pcr-isti și "sindica-f-listi" de la o zi la alta !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4132 secunde