Interzicerea ambalajelor de unică folosință, propusă în legislația ecologică UE

252
Interzicerea ambalajelor de unică folosință, propusă în legislația ecologică UE - lege-ambalaje-1709728794.jpg

Articole de la același autor

O nouă legislație a Uniunii Europene va interzice ambalajele din plastic de unică folosință, datorită unui acord privind noile reguli ecologice. Negociatorii au ajuns la un acord mult mai puțin ambițios decât cel propus inițial.

Potrivit noului proiect de lege, ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume proaspete, mini-produse cosmetice din hoteluri și mâncare fast-food vor fi în curând interzise în UE. Noua legislație își propune să abordeze creșterea tot mai mare a cantității deșeurilor de ambalaje din Uniunea Europeană. În 2021, Uniunea Europeană a generat 188,7 de kilograme de deșeuri de ambalaje pe locuitor. Numărul este cu 10,8 kg mai mult pe persoană decât în 2020, cea mai mare creștere în 10 ani.

Ca parte a efortului, toate ambalajele de pe piața UE va trebui să fie reciclabile până în anul 2030. Iar începând cu 1 ianuarie 2035, ambalajele reciclabile vor trebui să fie reciclate la scară largă. Afacerile de tip take-away vor fi obligate, totodată, să permită clienților să își aducă propriile recipiente pentru a fi umplute cu băuturi sau mâncare. UE va interzice utilizarea pungilor de plastic foarte ușoare.

Acordul convenit este departe de propunerea inițială a Comisiei Europene, care ar fi utilizat interdicții și obiective ample pentru a împinge unele sectoare departe de ambalajele de unică folosință. În varianta inițială, erau interzise toate ambalajele de unică folosință utilizate în restaurante pentru consum imediat, ci nu doar plasticul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1527 secunde