Primăria Cogealac a intrat, din nou, în vizorul comisarilor de mediu. Probleme vechi care generează sancțiuni uriașe!

7029
Primăria Cogealac a intrat, din nou, în vizorul comisarilor de mediu. Probleme vechi care generează sancțiuni uriașe! - whatsapp-image-20240228-at-10241-1709108687.jpeg

Articole de la același autor

Primăria comunei Cogealac este, din nou, în atenția Gărzii de Mediu Constanța, după ce, în urma unui control efectuat pe raza localității, au fost descoperite mai multe nereguli. Comisarii de mediu au aplicat administrației locale o amendă uriașă, de 50.000 de lei. Problemele sunt mai vechi, iar Primăria a trecut prin mai multe controale de-a lungul timpului, însă măsurile nu au fost respectate, ceea ce a declanșat sancțiuni peste sancțiuni.

Comisarii de mediu din Constanța au sesizat, în cadrul ultimelor verificări din localitatea Cogealac, că deșeurile menajere de pe amplasamentul fostei stații de sortare au fost transportate cu mijloace auto neautorizate și descărcate pe un teren de la marginea localității.

Primăria avea obligația să elimine deșeurile la un depozit autorizat și să salubrizeze incinta stației. Aceste obligații survin din ultimele măsuri stabilite de specialiști în urma controalelor anterioare. Pe lângă Primăria comunei Cogealac, a fost sancționată și societatea care a transportat deșeuri pentru administrația publică. Aceasta a primit o amendă în valoare de 60.000 lei pentru lipsa autorizației de mediu. Pe lângă sancțiunile aplicate, au fost stabilite măsuri corective cu termene de realizare. Rămâne de văzut dacă, de data aceasta, vor fi respectate măsurile pe viitor.

Pe parcursul ultimilor ani, reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța au ajuns la concluzia că unii oameni nu înțeleg cum funcționează protejarea mediului, colectarea selectivă, reciclarea deșeurilor și legislația, care devine din ce în ce mai aspră, la fel fiind și cazul localității Cogealac.

Sănătatea populației este în pericol

„În anul 2023, conducerea acestei comune nu a înţeles poate cel mai elementar lucru când vine vorba de igienă, sănătate şi gestionarea deşeurilor: existenţa unui contract cu un operator autorizat în depozitarea deșeurilor. De trei ani, toate deşeurile comunei sunt adunate şi abandonate pe o platformă, neautorizată, ce aparţine chiar primăriei. Ce s-a întâmplat de-a lungul vremii cu aceste deşeuri este relativ uşor de ghicit. Acest depozit neautorizat a luat foc de trei ori în ultima lună și jumătate. De trei ani, conducerea acestei comune refuză orice fel de colaborare sau demers pentru protecția mediului și sănătatea populației. Împotriva Unității Administrativ-Teritoriale Cogealac Garda Naţională de Mediu a făcut sesizare penală în octombrie 2021 pentru depozitarea ilegală de deşeuri.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au revenit în iulie 2022 cu sesizare penală pentru incendiere deşeuri. În iunie 2023 am aplicat sancţiuni de 15.000 de lei şi ulterior de 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor stabilite, ca urmare a incendiilor produse în cursul lunii iunie 2023. Autoritățile au format o echipă mixtă compusă din reprezentanți ai Gărzii de Mediu Constanța și IPJ Constanța - Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase. Ocazie cu care au surprins chiar autogunoiera Serviciului Local de Salubrizare Cogealac, autogunoiera care transporta deșeuri municipale din comună, pentru a le abandona pe acel amplasament neautorizat. În consecinţă, comisarii GNM au confiscat autogunoiera folosită la săvârșirea faptei. În plus, au aplicat şi o amendă în valoare de 70.000 de lei Serviciului Local de Salubrizare Cogealac”, transmiteau, revoltați, comisarii Gărzii de Mediu Constanța, în urma unui control.

De asemenea, având în vedere faptul că preluarea deşeurilor municipale din comuna Cogealac nu este asigurată de un operator autorizat, a fost notificată Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitate Publică. Iar în scopul prevenirii unor eventuale probleme de sănătate publică, au fost informate, totodată, Direcţia de Sănătate Publică Constanța, precum şi Primăria comunei Cogealac.

Astfel, în ceea ce privește depozitarea de deșeuri, Primăria Cogealac continuă să fie un exemplu negativ în județul Constanța. Este exemplul negativ pe care l-a avut în vedere și șeful Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, Steluța Popescu, într-un interviu pentru „Cuget Liber”.

„Primăriile nu înțeleg că trebuie să ia toate măsurile astfel încât să asigure colectarea separată a deșeurilor de la populație. Aș da exemplu aici Primăria Cogealac, care a creat multe probleme. A primit multe amenzi, ajungând în cele din urmă la confiscarea autogunoierei, pentru că deșeurile erau abandonate, pur și simplu, pe un amplasament neautorizat”, preciza comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța.

Rămâne de urmărit dacă administrația locală Cogealac va respecta prevederile legii și va lua măsuri pentru depozitarea deșeurilor astfel încât sănătatea populației să nu mai fie pusă în pericol.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4497 secunde