Centrul Neuropsihiatric din Techirghiol, închis sau în reparații? Zeci de bolnavi au fost relocați

5496

Articole de la același autor

74 de beneficiari cu nevoi speciale din cadrul Centrului Neuropsihiatric „Artemia” din Techirghiol trebuie să fie relocați, din cauza unor reparații care au fost demarate luna aceasta la cele trei clădiri. În perioada 16 ianuarie – 19 ianuarie, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a efectuat controale în clădire, în urma cărora experții de la fața locului au stabilit că nu sunt asigurate serviciile în funcție de nevoile fiecărui beneficiar în parte și au decis să-l închidă. În schimb, reprezentanții DGASPC Constanța spun că lucrările erau, deja, programate să înceapă, iar beneficiarii nu au de suferit.

Reprezentanții Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități au constatat, în cadrul verificărilor, că acest centru nu deține licență de funcționare din luna mai 2022 și funcționează fără a fi înscris în sistemul de evidență a serviciilor sociale și în Registrul Electronic unic al Serviciilor Sociale.

În replică, reprezentantul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, Mihaela Ristea, a declarat pentru „Cuget Liber” că centrul avea deja un plan de restructurare înainte de controale.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia” din Techirghiol are un plan de restructurare avizat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), care trebuia implementat până la sfârșitul anului trecut. Conform raportului Consiliului de Monitorizare realizat pe baza verificărilor, personalul de specialitate nu este suficient pentru numărul de beneficiari care se află în centru. În perioada menționată, când s-au realizat controalele, în centru se aflau 109 beneficiari, personalul de specialitate fiind format din 83 de angajați. Centrul cuprinde trei case. Experții care au vizitat clădirile au constatat că interiorul este în general curat, însă nu se asigură confortul beneficiarilor. Spațiile sunt amenajate din obiecte vechi și uzate, căsuţele sunt deteriorate, iar dormitoarele beneficiarilor sunt neaerisite, lenjeria pe paturi fiind foarte uzată, chiar dacă este spălată. Cazarmamentul este vechi, iar saltelele au fost găsite murdare, cu resturi de fecale. De asemenea, nu sunt puse la dispoziția beneficiarilor obiecte de igienă personală. Hainele beneficiarilor sunt uzate și neadaptate sezonului.

Totodată, echipa de monitorizare a constatat că în centru există improvizații electrice în băi şi dormitoare şi lipsesc întrerupătoarele.



DGASPC Constanța a contestat în instanță închiderea centrului


Pe baza acestor constatări, inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța au dispus închiderea centrului. Măsura de închidere a fost contestată în instanță de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, având în vedere că au început lucrările. Solicitarea a fost aprobată vineri, 26 ianuarie. Perioada de suspendare a măsurii de închidere, aprobată de AJPIS, este de 30 de zile. DGASPC Constanța dă asigurări că, pe lângă reparații, s-a dispus și reevaluarea beneficiarilor pentru acordarea de servicii de specialitate adaptate nevoilor lor.

„Clădirea nu este închisă, se fac niște lucrări acolo. Mai mult decât atât, a fost solicitată în instanță suspendarea executării măsurii dispuse de către cei care au făcut controale și s-a admis. Vineri s-a suspendat. Instanța ne-a admis cererea de suspendare a executării acestei măsuri cu privire la închiderea centrului. Clădirea se află, de fapt, de mai mult timp într-un proces de restructurare. Am început niște lucrări de reabilitare acolo și s-au relocat o parte din beneficiari, astfel încât să putem demara aceste lucrări. Lucrările erau prevăzute să înceapă”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mihaela Ristea, reprezentant al DGASPC Constanța.

Rămâne de văzut, așadar, cum va evolua situația și ce se va întâmpla cu zecile de bolnavi. Deocamdată, o parte dintre ei au fost relocați în alte centre ori s-au întors în familii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.297 secunde